Han Lips

O o o, wat had Janine Abbring het moeilijk met Romana Vrede

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten met Romana Vrede.

Zomergasten Beeld NPO 2
ZomergastenBeeld NPO 2

Oh oh oh, wat had Janine Abbring het moeilijk met de eerste zomergast. Tegenover haar op de verzopen caravan: actrice en theatermaker Romana Vrede.

Abbring deed haar stinkende best om Vrede langs de film- en tv-fragmenten te loodsen, die zich in theorie prima leenden voor allerlei onderwerpen. Helaas bleef Vrede steeds terugkomen op haar vijftienjarige autistische zoon.

Zelfs na twee uur en drie kwartier turen kwam Charlie wéér voorbij. De lange zit is Lips na al die seizoenen wel gewend, maar om het boeiend te houden is meer gespreksstof nodig.

Het gebrek aan chemie was een groter probleem. Ondanks verwoede pogingen wilde er geen klik ontstaan. Vrede wierp regelmatig intense blikken naar de overkant, de ogen dichtgeknepen, zwijgend. Wantrouwend, bijna. Intimiderend, vond Abbring.

Halverwege sloegen de twee een ronduit ongemakkelijke weg in, toen Vrede Abbring nogmaals vroeg haar gezichtsuitdrukkingen uit te leggen. Ineens stond het interview zélf ter discussie, want Vrede wilde geen interview maar een gesprek, waarin de ander ook iets deelde.

Abbring ging niet overstag. Ze gaf hooguit een lelijk bruggetje naar een filmpje toe. Ook Vrede stelde zich niet open. Zij vond zichzelf kwetsbaar door te zeggen dat ze dominant is, te praten over haar zoon en te melden dat stilte de 'wijste manier van communiceren' is.

Janine Abbring is een uitstekend interviewer - kalm, goed geïnformeerd - daar lag het niet aan. De keuze voor Romana Vrede is ook begrijpelijk, alleen al omdat ze zich niets aantrekt van tv-wetjes (ze deed haar zoon én haar moeder de groetjes). Soms wil een gesprek simpelweg niet vlotten. In de krant is stroefheid weg te moffelen, live op tv gaat dat niet.

Ach ja, kan gebeuren. Op naar Van Gaal.

Reageren? hanlips@parool.nl

352.000 kijkers

Zomergasten lijkt nog niet op de radar van televisiekijkend Nederland te staan. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen trok zondagavond 352.000 kijkers. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

De start van Zomergasten trekt dit jaar veel minder bekijks dan vorig jaar. Toen keken 549.000 Nederlanders naar de perfecte tv-avond van schrijfster, columniste en microbioloog Rosanne Hertzberger.

Dat was ook de eerste aflevering die werd gepresenteerd door Janine Abbring, die ook dit jaar de zomergasten aan de tand voelt. Aanstaande zondag schuift voetbaltrainer Louis van Gaal bij haar aan.

Met de 352.000 kijkers die zondag naar Romana Vrede keken, komt Zomergasten niet verder dan de zestiende plek in de kijkcijfertop. De lijst wordt aangevoerd door het NOS Journaal van 20.00 uur, dat 1,9 miljoen kijkers trok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden