Opinie

'Nu zijn de piemeldenkers aan zet: #IToo'

In de volgende fase in de #MeToo-discussie moeten de daders hun kwalijke gedrag erkennen, vindt journalist Gonneke van den Kieboom. Dat is de aanzet tot verandering.

Oprah Winfrey maakte eerder deze maand grote indruk met haar speech over #MeToo Beeld NBC

'Their time is UP!" Met ­deze belofte kondigde Oprah Winfrey het ­tijdperk aan, waarin vrouwen niet langer het slachtoffer zijn van ­ongewenst gedrag en seksuele intimidatie in welke vorm dan ook. #MeToo is geen Twitterdingetje, maar een wereldwijd protestlied dat luid en duidelijk wordt gezongen door de miljoenen vrouwen (en mannen) die grensoverschrijdend gedrag een halt toeroepen.

Ik wacht met spanning op het moment dat er actie komt uit de koker van al die (machtige) mannen. Je maakt mij niet wijs dat deze piemeldenkers geen enkel moment van gewetenshelderheid hebben.

Dat zij nooit een moment dachten: uh, jeeeh, misschien zijn mijn han­delingen niet écht charmant en net zo min ­gewenst. Of: goh, zij/hij wil echt niet worden gedwongen tot seksueel handelen.

Laakbaar
Je maakt mij niet wijs dat De Man werkelijk ­alleen wordt bestuurd door lust en machtsbronstigheid. Ik, #MeToo-vrouw, kies ervoor om dat niet te geloven. #MeToo bereikt haar doel: een wijdverbreid misstand boven water krijgen, de omvang van het leed van slachtoffers in kaart brengen, en een agenda bepalen.

De volgende fase in deze discussie moet gaan over de verantwoordelijkheid van de daders. We lossen dit niet op met extra regelgeving of nieuwe gedragscodes; deze zijn namelijk al ­redelijk goed vastgelegd.

Moraal
Ook onze moraal erkent dat ongewenste intimiteiten laakbaar zijn. Desondanks reageren de (meeste) daders vooralsnog ontkennend. Of halfbakken; sorry zeggen, onder voorbehoud van de rol van het slachtoffer.

Als de daders hun aandeel erkennen, wat zou dat betekenen voor de slachtoffers? Wat zou dat betekenen voor de daders zelf, en voor de volgende generaties van (machtige) mannen?

Gonneke van den ­Kieboom, journalist bij het Antilliaans Dagblad Beeld .

De wetenschap leert dat gedragsverandering begint bij helder, dus cognitief besef (over de ­eigen verantwoordelijkheid) van het eigen ­gedrag en de gevolgen van dat gedrag. Em­pathie ontstaat pas als je je kunt verplaatsen in het effect dat jouw handelen heeft op de ­ander.

Beschaamd vertrouwen
Daarom dit even simpele als uitdagende voorstel. Met #I-Too kunnen jullie, de daders, je ­eigen verantwoordelijkheid nemen voor alle keren dat jullie het vertrouwen van een ander in jullie zelfbeheersing hebben beschaamd.

Het werkt zo: "#IToo heb me schuldig gemaakt aan oneerbaar seksueel gedrag. Hiervoor schaam ik mij diep. Ik neem de verantwoordelijkheid voor jouw pijn en verdriet. Mijn excuses, ik beloof beter."

Via #IToo kunnen ook mannen en vrouwen, vaders, moeders en col­lega's hun geweten laten spreken voor alle ­keren dat zij ontoelaatbaar gedrag oogluikend hebben toegelaten, geroddeld hebben over de slachtoffers en de signalen niet serieus hebben genomen.

Niet dat jullie dan van blaam zijn gezuiverd. Maar geef eerlijk rekenschap. Dan kunnen we samen - slachtoffers, daders en enablers - op weg naar die toekomst zonder intimidatie en zonder slachtoffers van seksueel misdragen. Dat zou machtig zijn!

Lees ook

De brede maatschappelijke discussie die na de Weinsteinaffaire losbarstte, toont vooral hoe groot en complex het probleem is. En moeten mannen nu juist wel of niet meepraten?

En: Grensoverschrijdend seksueel gedrag is diepgeworteld in de maatschappij: 53 procent van de vrouwen is ooit lastig­gevallen en 22 procent was minstens één keer slachtoffer van seksueel geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden