PlusColumn

Nu met frisse animo aan het volgende seizoen beginnen

David EndtBeeld Wolff

'De spier, de ontwikkeling van de spier, ondergaat de bijstand van de kracht der gedachte, de assistentie van de geest.'

Hoe langer je stilstaat bij deze zin uit het boek Mysterieuze Krachten in de Sport van Joris van den Bergh, hoe mooier hij wordt. De kracht der gedachte, de ­assistentie van de geest!

Overdrachtelijk gezien, geldt de zin voor zóveel meer. Bijvoorbeeld voor het fenomeen kleedkamer, dat op zich weer een metafoor voor 'het team' is. De kleedkamer is een ruimte vol energielijnen, krachtenvelden, gestuurd door collectieve en individuele belangen. Het is een ruimte waar geest gebundeld of gebroken wordt.

Terugkijkend op het seizoen had het de sensatie van het ­geluid van schrapende nagels over het schoolbord. Ik zag weinig momenten van waar­lijke eensgezindheid. Ik zag een domme in plaats van een intelligente spier.

Na het evaluerend likken van de wonden komt het erop aan met frisse animo aan het volgende seizoen te beginnen. Het proces is allerminst afhankelijk van deze of gene speler die vertrekt of aanmonstert. Ajax bezit, met welke componenten ook, het vermogen kam­pioen te worden.

Het gaat om de collectieve spier, die niet ­alleen volgzaam is, maar door overtuiging gemotiveerd wordt. Vanuit dat fundament groeit het vermogen uit tegenslag veerkracht te putten. Dan verandert het in holle bluf verpakte pseudovertrouwen in werkelijk zelfbewustzijn. Dan wordt de echte Ajaxidentiteit hervonden.

Het is niet eenvoudig de 'kleedkamerspier' met de assistentie van de geest te ontwikkelen tot een intelligente spier. Het is echter zeer de moeite waard. De trainer is daarin leidend, maar hij is niet de enige die daar vanaf dag nul mee aan de slag moet.

Van de clubarts tot de materiaalman, van de centrale middenvelder tot de reservekeeper, maar ook de mensen van buiten de teamcirkel moeten met bewustzijn, overtuiging en aandacht voor elkaar de geest bundelen om de spier ijzersterk te maken.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns. Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden