Nu een referendum is gekkenwerk, maar Poetin zet door

Derk Sauer

Derk Sauer

De autoriteiten in St. Petersburg meldden onlangs 171 coronadoden over de maand mei. Maar toch stierven er 1552 meer mensen dan vorig jaar in dezelfde maand.

Het is de zoveelste indicatie dat de officiële over sterftecijfers in Rusland, nu ruim 5000 sinds de start van corona, niet kloppen.

Het aantal besmettingen in Rusland blijft ook maar toenemen. Al wekenlang schommelt dat rond de tienduizend. Per dag. Daarmee staat Rusland, na de Verenigde Staten en Brazilië, op plek drie van de wereldranglijst.

Áls Rusland zoals de autoriteiten beweren al een plateau heeft bereikt, dan is het wel een heel hardnekkig plateau.

Niettemin zijn in de meeste steden de beperkingen opgeheven. In Moskou, waar wel nog een lockdown van kracht is, trekt vrijwel niemand zich daar nog iets van aan.

Dit is het nieuwe normaal in Rusland.

Daarin past ook dat president Poetin de grote militaire parade ter viering van de overwinning op nazi-Duitsland 75 jaar geleden, heeft verschoven naar 24 juni. In aanloop naar 9 mei, de oorspronkelijke datum, raakten nog honderden kadetten bij oefeningen besmet.

Poetin belooft dat nu alleen coronaproof militairen over het Rode Plein zullen marcheren. Maar er zullen vele tienduizenden mensen op de been zijn in een stad waar het virus nog volop rondwaart. De Amsterdamse antiracismebetoging op de Dam is daarbij vergeleken kinderspel.

De parade is een opmaat voor Poetins klapstuk van dit jaar: het referendum over de wijziging van de grondwet, waardoor de president de rest van zijn leven aan de macht kan blijven.

Die volksstemming vindt nu op 1 juli plaats.

De autoriteiten beloven stemhokjes in de buitenlucht en verpleegsters die bij iedere kiezer de temperatuur opmeten. Iedereen weet dat dit volstrekt onhaalbaar is.

“Om zijn referendum er snel door te krijgen, zet Poetin het leven van de kiezers op het spel,” zegt daarom oppositieleider Ljoebov Sobol.

Golos, een Russische non-profitorganisatie die verkiezingen monitort, waarschuwt voor massale fraude nu onafhankelijke waarnemers vanwege coronamaatregelen niet meer in stembureaus aanwezig kunnen zijn.

Poetin wil van geen uitstel weten, terwijl alle logica daarvoor pleit.

Zijn snel dalende populariteit heeft daar vast mee te maken. De economische pijn van de coronacrisis wordt steeds meer voelbaar. Miljoenen mensen zitten zonder inkomen. Tienduizenden bedrijven zijn feitelijk failliet. Een moratorium van de overheid op het uitspreken van faillissementen doet daar niets aan af.

Beloofde staatssteun komt maar niet door of is volstrekt onvoldoende. Per week neemt de ontevredenheid – en daarmee het risico op protest ­– toe. Daarom heeft Poetin haast. Veel haast.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden