Han Lips

Nu al de beste aflevering van Zomergasten

Han Lips
null Beeld VPRO
Beeld VPRO

Componist, musicus en dirigent Reinbert de Leeuw had zich voor zijn nieuwe jasje laten adviseren door de vaste groep vrienden met wie hij altijd naar Zomergasten keek. Het feit dat hij dat meteen aan Wilfried de Jong vertelde, beloofde veel goeds. En toen de avond daarna opende met een van enthousiasme en ontzag overkokend college over Stravinsky, ‘de eerste grote componist van wie bewegende beelden zijn’, was het startschot gegeven voor de beste aflevering van Zomergasten van het seizoen.

Hoe vaak moet de redactie van Zomergasten niet filmmateriaal zoeken bij de passies van een gast die zegt geen tv te kijken en niets met films te hebben?

Maar voor De Leeuw was het juist magisch om de grote Stravinsky te zien bewegen en spreken, om de man achter de Sacre du printemps te zien uitleggen dat hij van zonsopkomst tot zonsondergang doorschreef, ‘zonder een dutje te doen’. Stravinsky was de eerste in een parade van opmerkelijke en eigenzinnige figuren uit de muziekgeschiedenis die gisteravond langskwamen.

Wilfried de Jong stuurde het enthousiasme behendig naar de goede plaats en legde ook, met alle respect, een paar heikele kwesties op tafel. Zoals De Leeuws openbare breuk met Thea Derks, die een bio­grafie schreef waarvan hij elke komma verfoeide. Maar ook de afwezigheid van een vrouw in zijn leven – een kwestie waar De Leeuw graag na de uitzending met De Jong over wilde doorpraten.

Han Lips is tv-criticus bij Het Parool. Contact: hanlips@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden