Han Lips

NOS slaat groot alarm: onze huisdieren zijn online vindbaar

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Het NOS-journaal.

Han Lips
NOS-journaal Beeld NPO 1
NOS-journaalBeeld NPO 1

Het NOS-journaal had een grote misstand op de staart getrapt. De bedrijven achter de chips die onze huisdieren in hun nekvel dragen, blijken het niet zo nauw te nemen met de privacy. ­"Zeker drie databases bleken zo lek als een mandje, ontdekte de NOS." Aldus nieuwslezer Rob Trip. Van de NOS.

De 'NOS-techredacteur' demonstreerde de kwestie aan de hand van zijn bloedeigen poes, Tesla. Met het nummer dat de dierenarts kan aflezen van de chip, bleek zij online vindbaar in het register, compleet met adres en 06-nummer van haar baasje!

En dat niet alleen: de database was slecht beveiligd, waardoor de techredacteur door een programmaatje te schrijven, simpel de namen en rugnummers van andere gechipte huisdieren kon downloaden.

Tesla at intussen rustig haar bakje leeg. Rob Trip bracht het item ook met enige schroom. De kijker zou misschien in de lach schieten bij de gedachte dat alle gegevens van onze katten en honden op straat liggen, zei hij nog.

Maar de techredacteur liet zich niet zomaar opzijzetten. Dit was een serieuze zaak! Kwaadwillenden kunnen via de databases achterhalen waar dure raskatten wonen.

Het baasje van een dure raskat was 'geschokt', zei de techredacteur nog. Kon iedereen dan zo zijn lieveling kidnappen? Antwoord van de techredacteur: "Dat zou kunnen."

De persoonsgegevens van tientallen huisdieren flitsten over het scherm. Pluk de papegaai was er gloeiend bij, net als hondje Chanel, fret Pipa en Gabber de kat.

Privacy is een groot goed. Je kunt nooit weten of er nog eens een regime aan de macht komt dat bij nacht en ontij huizen leeghaalt. Dus we moeten wel kunnen schuilen, verdwijnen, onderduiken.

Lips besloot de journaalreportage als een dure les te nemen. We moeten écht zorgen dat de database een beetje behoorlijk beveiligd is als er een baasje komt dat ons een chip in het nekvel wil opdringen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Kijkcijfers

Ruim 2,6 miljoen mensen hebben donderdagavond gekeken naar de prestaties van Waylon in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Het programma staat bovenaan de kijkcijferlijst van Stichting Kijkonderzoek, gevolgd door het NOS Achtuurjournaal.

Nog eens 1,3 miljoen kijkers stemden af op de voorbeschouwing Op weg naar het Songfestival. De eerste halve finale werd dinsdagavond bekeken door bijna 1,1 miljoen mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden