'North Orleans gaat deels aan studenten voorbij, maar ze wonen er zeker'

Ook wij zijn als architect verbijsterd over de ontwikkeling van de huurprijzen bij het project North Orleans, schrijft architect Bjarne Mastenbroek.

Het Parool
Bjarne Mastenbroek: 'Er is een markt voor zo'n afwijkende­ ­aanpak' Beeld Floris Lok
Bjarne Mastenbroek: 'Er is een markt voor zo'n afwijkende­ ­aanpak'Beeld Floris Lok

Het begon als sympathiek (voor studenten) en experimenteel (hoogwaardige prefabbeton units). Het is alleen niet zinvol dat de gemeente Amsterdam moord en brand schreeuwt en de morele kaart speelt. Wat te denken van haar rol bij het nieuwe erfpachtvoorstel? Op dit moment worden nieuw uit te geven kavels voor astronomische bedragen verpacht.

Woningbouw in Amsterdam ontstaat alleen maar onder grote druk en weerstand. Bijna nergens wordt op realistische wijze ontwikkeld. Te veel partijen bij de totstandkoming van projecten vertragen de boel ongelooflijk en willen het maximale eraan verdienen en dus ook de gemeente.

Sinds 2006 probeerden wij North Orleans vlot te trekken en dit project had, indien ook de gemeente zich een beetje meewerkend had opgesteld, perfect gebouwd kunnen worden in de magere jaren. Er werd door de opdrachtgever gemikt op een huur net boven de sociale huurgrens, toentertijd 670 euro per maand (2013). Dat vonden wij al fors.

Dit alles is geschiedenis en de eigenaar kan en mag, binnen de spelregels door Rijk en gemeente opgesteld, volgens het puntensysteem deze woningen met geliberaliseerd contract verhuren. En of de huidige strategie met full service units aanslaat is geheel zijn risico. North Orleans gaat deels aan de neuzen van studenten voorbij, maar ze wonen er zeker.

Veel nieuwkomers kijken niet zozeer naar de maandhuur maar stellen dat omgerekend 35 à 40 euro per dag te doen is, zeker voor stelletjes. Ze zijn anders aangewezen op langdurig verblijf in hostels of jeugdherberg.

Overnachtingen kosten vaak meer dan 30 euro per persoon per nacht, op slaapzaal. Enige andere mogelijkheid is heel veel mazzel hebben, illegale onderhuur of een andere vorm van uitbuiting.

U moet zich dus niet verbazen dat ze dolblij zijn met zo'n luxe kamer met balkon en uitzicht op het IJ, een schoon bed elke week, een fiets en al het overige ook geregeld. Er is dus een markt voor zo'n afwijkende­ ­aanpak. Alleen jammer dat wij er niet een paar kunnen huren voor onze stagiairs.

Bjarne Mastenbroek, SeARCH, ­architect van North Orleans

Zie ook: Projectbaas peperdure appartementen: 'Ik snap het probleem niet'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden