Nieuwjaarswensen

Nieuwjaarswensen voor de stad: 'meer bij elkaar eten'

Op de laatste dag van het jaar was het woord aan u, de lezer. We vroegen wat u Amsterdam toewenst in 2019. Hieronder een selectie van uw, bijzonder uiteenlopende, reacties.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Burgermoeder
Ik ben blij met de komst van onze nieuwe burgermoeder Femke Halsema. Ik hoop dat het haar gaat lukken in deze lieve stad de tolerantie opnieuw te definiëren.

Gelukkig verbaast ze zich ook over de harddrugs met hun uitwassen, het vele zwart geld in het vastgoed, de witwasserijen in de winkelstraten, mensenhandel op de Wallen, de samenwerking met salafisten en de vluchthaven voor buitenlandse criminelen die we zijn. Voorbeelden van misbruik van de vrijheid in deze tolerante stad met verlammende uitwerking voor overige Amsterdammers.

Ik wens dat het lukt, in navolging van de Top 600-aanpak, de samenwerking tussen relevante overheidsinstellingen uit te bouwen. Wordt digitaal volwassen door verdachte patronen te ontdekken in beschikbare data, zoals Google en Facebook dat doen. Dat dit voor opsporingseenheden soms leidt tot een 'inbreuk' op mijn privacy heb ik over voor een veiligere stad voor mijn kinderen.

Betaal de extra mankracht van het afgepakte geld van criminelen zelf. Voeg hieraan een deel toe van de kosten die de gemeente had gemaakt als de crimineel doorgegaan was. Betrek de Amsterdammers via Het Parool of via sociale media en deel de successen. Veel succes alvast!
Mark Vlaanderen Oldenzeel, Amsterdam

Letters
Amsterdam wens ik toe dat de letters I amsterdam weer teruggeplaatst worden op het Museumplein.
Chris Ivens, Zoetermeer

Vrijplaats
Mijn wens is dat Amsterdam een vrijplaats blijft voor alle vrije mensen en mensen die de persoonlijke vrijheid zoeken, dat onze hoofdstad er een is om trots op te zijn; en dat Amsterdam geen vrijplaats is voor nieuwe repressie en dat de stad niet tolerant wil zijn voor de intoleranten.

Ruggengraat, dat wens ik Amsterdam toe en de integere politiek die daarbij hoort.
P. Meyer, Zeist

Aan tafel
Ik wens dat we weer meer bij elkaar gaan eten in Amsterdam. Dat we weer samenkomen boven een warm, stomend bord en elkaar in de ogen kijken. Want als je elkaars eten eet leer je elkaar begrijpen.

Ik zou willen dat we collectief de eenzame buurvrouw een bord boerenkool voorschotelen. Dat we uit die hippe tenten wegblijven en gewoon weer aanschuiven bij dat eethuis op de hoek. Geen burgers en gin-tonics maar Turkse thee, een stuk naan of een kom borsjtsj en een gesprek met mensen die je nog niet kent. Eten verbroedert.

Dus Amsterdam, aan tafel!
Wybe Sallows, Amsterdam

Wolkenkrabbers
Echte hoogbouw met betaalbare appartementen in plaats van al die onbetaalbare flatjes die voor wolkenkrabbers door moeten gaan.
Richard van Hal, Amersfoort

Groen
Meer groen in de stad. De stad wordt volgebouwd, sportvelden veranderen in kunstgras, postzegelparkjes verdwijnen voor monumenten vol grootheidswaanzin.

Amsterdam moet een minimaal percentage oppervlak aan oppervlaktewater en groen in de stad vastleggen, om bouwwoede, asfalt en betonvervuiling tegen te gaan.
J. Buisman, Amsterdam

Toegankelijk
Als lezer van Het Parool wens ik dat Amsterdam haar schatten blijft delen en ook in het nieuwe jaar voor iedereen voorspoed zal bieden, ieder kind de kans geeft op een waardig leven, betaalbare huis en haard voor alle jongelui die hier geboren en getogen zijn en hier willen kunnen wonen. Blijf schoon, toegankelijk en lief, Amsterdam!
Marjolein van Loenen, Amsterdam

Bestuurders
Ik wens Amsterdam toe dat we bestuurders hebben/krijgen met heel veel gezond verstand zonder misplaatst ego.
Helma Schreurs, Amsterdam

Metro
Dat er een besluit genomen gaat worden voor de aanleg van een metrolijn van Schiphol via West naar Oost/Almere.
W. Lobbes, Amsterdam

Daklozen
Amsterdam voor de mensen! Onze oude koningin Juliana zei ooit tegen een bezoekend staatshoofd dat wij geen daklozen op straat dulden. Dit vanuit haar trotse overtuiging dat Nederland een sociaal sterke gemeenschap is. Het is goed om dat perspectief terug te brengen: mensen vormen het hart van de stad.

Het moet afgelopen zijn met stijgende armoede en de teruglopende kwaliteit van onze publieke voorzieningen (politie, rechtbank, ambulance, school, kraamzorg, en helaas meer). Het moet dus het kan!
Olaf Bartelds, Hoorn

Overlast
Minder overlast van al die zuipende en schreeuwende toeristen.
Maarten van Einem, Amsterdam

Molen De Otter
De verplaatsing en reparatie van molen De Otter, die nu weggestopt staat achter de huizen bij de Markthallen naar het Eerste Marnixplantsoen. Hij komt daar mooi in het zicht op een plek waar vroeger trouwens eveneens een molen stond. Ook krijgt hij er veel westenwind en lang niet alle bomen hoeven te wijken, want er is plek genoeg. Het wordt meteen een goede toeristenspreider, en concurrent van De Gooyer.
Flip van den Bergh, Audeloncourt (Frankrijk)

Huisvesting
Echte stappen zetten, en zo snel mogelijk, naar goede en betaalbare huisvesting voor Amsterdammers die van groot nut en belang zijn voor de stad zoals trambestuurders en -conducteurs, buschauffeurs, loodgieters, bouwvakkers, onderwijzers, verpleegkundigen, politiemensen, en noem ze maar op.

Al die mensen zonder wie de stad en de maatschappij niet kan draaien, maar die nu al jarenlang aan het kortste eind trekken: niet arm genoeg voor een sociale huurwoning en niet rijk genoeg voor de rest.
F. Markestein, Bussum

Arrogantie
Minder horkerigheid, minder botheid, meer openheid, minder symboolpolitiek, minder viezigheid, minder egoïsme, minder egocentrisme, meer vriendelijkheid, meer gastvrijheid, minder chagrijn, meer beleefdheid, minder geklaag; dat wens ik allemaal deze stad toe.

Amsterdam is best wel een prima plek om te verblijven maar ook weer niet zo bijzonder om de arrogantie van menig - korte of lange termijn maar per definitie altijd tijdelijke - gebruiker van deze stad te rechtvaardigen.
Daniel de Jong, Amsterdam

Schoon
Een schonere stad! Dat is wat ik wens en wat snel moet gebeuren! Loop 's morgens vroeg door de stad en je schaamt je om een Amsterdammer te zijn! We golden als een proper volkje - die tijd is voorbij. Het is toch een kleine moeite om je aan de regels te houden.

Hou je stukje straat voor je huis netjes, af en toe de bezem erover en niet denken: dat doet de gemeente wel! Huisvuil (inclusief zakjes van de Airbnb-gast) op de daarvoor bestemde ophaaldag naar buiten, en niet wanneer het jou uitkomt. Breng het naar een verzamelpunt en niet klakkeloos op het trottoir! Ik wens dat in 2019 iedereen zich er bewust van wordt dat er meer mensen in onze stad wonen en werken!

Toon uw goede wil.
C. J. van der Werf, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden