Massih Hutak Beeld Artur Krynicki
Massih HutakBeeld Artur Krynicki

Nieuwe Nederlanders moeten integreren. Nieuwe Noorderlingen ook

PlusMassih Hutak

Massih Hutak

Stadgenoot heeft een nieuw project geopend aan de Havikslaan, Stek Noord. Jongeren krijgen er een woonplek en moeten in ruil daarvoor statushouders, die er ook wonen, helpen met integreren. De reden waarom dit in Noord moest, is klassiek: omdat je er lekker snel weer weg bent: ‘vijf minuten met de pont en honderd meter van de metro.’

Dat je in de Vogelbuurt terecht komt, een van de meest multiculturele wijken van Nederland, die de integratie, mits goed georganiseerd, alleen maar bevordert, blijft onbenoemd op de site van Stek Noord. Daar staat wel een video waarin jonge statushouders, veelal afkomstig uit Syrië en Iran, ambitieuze en lieve dingen zeggen over hun idee van Nederlanderschap. De jongeren die hen moeten helpen integreren, zie je nergens.

Hoe is bepaald dat zij bekwaam genoeg zijn voor deze grote taak? Wie heeft bepaald dat integratie te reduceren is tot het organiseren van een taal­café, sportactiviteit of het bijhouden van een moestuin? En hoe verhoudt dit zich tot de jongeren in de wijk, die hier geboren en getogen zijn maar voor wie waarschijnlijk geen plek meer is in het Noord van de toekomst?

Gentrificatie is een verhaal van migratie en integratie. Het is interessant om te zien hoe hoog deze thema’s op de politieke agenda staan. Als we het hebben over integreren, gaat het bijna altijd over nieuwe Nederlanders, uit niet-Westerse landen. Van hen wordt geëist dat ze zo snel mogelijk de Nederlandse taal en manier van leven leren. Zoals dat ook van mij werd ge­ëist, eenentwintig jaar geleden. En terecht, want je komt op een plek waar heel lang aan een bepaalde cultuur is gebouwd. En waar mensen samen het karakter van die plek hebben gevormd. Daar moet je je als nieuwkomer toe verhouden.

Nu is in Noord, op lokaal niveau, exact hetzelfde aan de hand: grote groepen mensen komen hierheen. Deze groep is voornamelijk in Nederland geboren, vaak wit en over het algemeen kapitaalkrachtig. Bovendien is er geen overheid, zelfs geen woningcorporatie, die ze wijst op hun integratieplicht.

Ja, nieuwe Nederlanders moeten integreren. Maar nieuwe Noorderlingen ook. Stadgenoot verwacht van nieuwe Noorderlingen, die geen idee hebben van hun eigen integratieplicht, dat ze nieuwe Nederlanders helpen integreren. Volgt u het nog?

Waarom was het ook alweer een goed idee om jongeren op te zadelen met die verantwoordelijkheid? Behalve het feit dat die groep het meest hulpbehoevend is op het gebied van huisvesting in de stad, net als de statushouders. Zij hebben beiden hulp nodig bij hun integratie.

Naast deze overeenkomst tussen nieuwe Nederlanders en nieuwe Noorderlingen, is er natuurlijk ook Dat Ene Grote Verschil: de bestaande machtsstructuur in Noord is ingericht in het voordeel van de nieuwkomer. Daardoor voelen zij geen noodzaak om te integreren. Terwijl nieuwe Nederlanders zich geen illusies maken over de bestaande machtsstructuur in Nederland. Zij zijn hier op z’n best voor altijd te gast.

Rapper en schrijver Massih Hutak (26) schrijft columns voor Het Parool.

Reageren? m.hutak@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden