HAN LIPS

Nieuw, geweldig en geestig: een quiz over klassieke muziek

Han Lips
Mike Boddé, de pianist die de gekste dingen kan doen Beeld web-upload
Mike Boddé, de pianist die de gekste dingen kan doenBeeld web-upload

Nieuw! Ja, het was nieuw. En het was leuk: De grote NTR klassieke muziek kwis. Als idee lijkt het niet veel. Ach ja, een quiz. Kun je over voetbal doen of over ­geschiedenis, maar het blijft een quiz. Er komen vragen en er komen fragmenten waarover vragen komen. Dat kun je ook doen met klassieke muziek.

Maar dit was anders. De drie ensembles die meededen, maken klassieke muziek met een twist en ze moesten niet alleen vragen beantwoorden, ze moesten ook laten horen wat ze konden. Muziek maken bij beelden van Oranje tijdens verschillende WK's voetbal, een soundtrack maken bij een dierenfilm, een bestaand klassiek stuk helemaal omvormen. Dit ging goede en foute antwoorden ver te boven.

En deze quiz had nog een pluspunt: Mike Boddé. We kennen hem als een pianist die de gekste dingen kan doen (zie de Mike & Thomas show). Hij liet nu twee klassieke stukken tegelijk horen door het ene stuk met de linkerhand te spelen en het andere met de rechter.

Hij en Thomas van Luyn waren sterk in het bezingen van hun gasten. Boddé speelde nu tien stukken in minifragmenten achter elkaar, waarbij hij virtuoos een maffe tekst zong over een van de ensembles. Een ander ensemble moest die fragmenten benoemen. Dat was al aardig, maar de manier waarop Boddé die teksten over idioot verspringende melodieën zong, was geweldig en geestig.

Han Lips is sinds begin jaren '90 tv-criticus bij Het Parool. Vanaf nu verschijnt zijn dagelijkse bijdrage ook online. Lips is te bereiken op hanlips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden