Han Lips

Nietszeggende uitzendingen over de koning zijn zo gek nog niet

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Van Lips hoeft het niet, met tv-mensen op tv-uitzendingen terugblikken.

Han Lips
RTL Late Night Beeld RTL 4
RTL Late NightBeeld RTL 4

Meteen maar een bekentenis: Koningsdag is geen dag waar Lips zich vakmatig gezien op verheugt. De liveregistratie van het bezoek van de koning is met een kleine drie uur al een lange zit - zonder verrassingen - maar daar kwamen ook nog een Maxspecial vanaf Paleis Soestdijk en het Koningsdagconcert bij. Kneuterigheid ten top.

In RTL Late Night werd vervolgens nog ruim de tijd genomen om met tv-mensen terug te blikken op tv-uitzendingen van Koningsdag. Lips moest twee keer kijken voor hij de ooit zwaarlijvige royaltydeskundige Marc van der Linden herkende, en NOS-gezicht Astrid Kersseboom had het een bijzondere dag gevonden, Gers Pardoel was zenuwachtiger geweest dan normaal.

Toen Humberto Tan aankondigde dat Gerard Ekdom ­later nog de favoriete muziek van de koning door zou nemen, had Lips zijn oranje overhemd al lang en breed opgeborgen. Na het alleraardigste interview van Wilfried de Jong met koning Willem-Alexander was dit pure armoe.

Gelukkig was daar Mick Bröcker. Een jongen die met rood-wit-blauwgestreepte wangen had kunnen hossen op de gracht, maar in plaats daarvan bij Late Night zat om te vertellen hoe hij Nederland achterliet om in Nepal voor elf weeskinderen te zorgen, die na de aardbevingen niet alleen hun ouders, maar ook hun huis kwijt waren.

Bröckers vader was op bezoek geweest in Kathmandu en zei vanuit de warme tv-studio wat beduusd: "Kijk eens om je heen wat wij hier hebben. Wat een rijkdom."

Ook de Amerikaan Gavin DeGraw had eens goed om zich heen gekeken tijdens zijn allereerste Koningsdag. "Mind-blowing. In Amerika hebben we geen koninklijk bloed. Wij hebben Trump."

En ineens realiseerde Lips zich: een hele dag nietszeggende uitzendingen over de verjaardag van een koning zonder autoritaire trekjes is zo gek nog niet.

Zie ook: Dit was Koningsdag 2017 in Amsterdam

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden