Column

Niets zo fucking cool als een vader die voor zijn kinderen zorgt

James Worthy
James Worthy Beeld Agata Nowicka
James WorthyBeeld Agata Nowicka

Vader zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: ['vader] Verbuigingen: vader|s (meerv.) man die een kind heeft verwekt.

Man die een kind heeft verwekt. Het staat er echt. Een vader is iemand die kinderen veroorzaakt. Dat is zijn enige taak. Meer hoeft een vader niet te doen.

"Jan, kan jij Eva naar zwemles brengen?"

Jan staat op van de bank en wijst naar de testikels in zijn grijze trainingsbroek.
"Breng jij haar maar. Ik heb mijn taak gedaan. Deze jongen hier heeft zes jaar geleden een kind veroorzaakt."

"Maar, Jan..."

"Niks maar Jan, zo staat het in de Nederlandse encyclopedie. Encyclopedieën liegen niet."

Vijfendertig jaar geleden stonden er alleen maar moeders op mijn schoolplein. De vaders werkten. De moeders werkten ook wel, maar die gebruikten hun werk niet als smoesje om afwezig te kunnen zijn.

Pappa moest geld verdienen. De heilige verwekker moest het gezin voorzien van alles, alles behalve aandacht. Ze zorgden voor het gezin en dit zorgde ervoor dat ze er nooit hoefden te zijn.

De carrièrefetisjisten en de ­egoïsten hingen gewoon lekker de altruïst uit. En dit is geen aanval. De vaders van toen deden wat ze konden. Het was een andere tijd. Een vader moest ervoor zorgen dat er hoge stapels brood op de plank kwamen en dat hij zich daarna achter die stapels brood verstopte, maakte niemand wat uit.

Vandaag de dag zie ik heel veel vaders op het schoolplein staan. Ik vind het werkelijk waar prachtig om te zien dat vaders hun rol van verwekker zijn ontgroeid. De verwekker is een verzorger geworden.

De kostwinner heeft eindelijk begrepen dat zijn afwezigheid hem veel meer kost. En natuurlijk is dit een andere tijd. De vaders van vroeger deden wat ze konden, de vaders van nu doen wat ze willen. Ze zijn flexibeler. Vrijer. Ze houden hun eigen levens wat kleiner, zodat ze hun kinderen groot kunnen brengen. Vaders hoeven geen klootzak meer te zijn.

Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden? Nee. Wie is toch die man die er bijna altijd is? Jonge vaders, ik zie jullie. Ik geniet van jullie. Hoe jullie op een maandag op het terras zitten met een kinder­wagen. Een biertje in de ene hand en een knisperboekje in de andere.

Of hoe jullie elke vrijdag om half negen ­­­­'s ochtends het Marnixbad in duiken. En niet omdat het moet, maar omdat het mag. Jullie willen het. Jullie willen er zijn en tonen schitterend aan dat encyclopedieën soms wel liegen.

Vanochtend zag ik een vader het haar van zijn dochter vlechten op de tramhalte op het Alexanderplein. Ik keek naar de man en zag een rockster. Niets is zo fucking cool als een vader die gewoon voor zijn kinderen zorgt.

Moeders beschikken al heel lang over vleugels. En die hebben ze echt verdiend. Het paradijs ligt niet voor niets onder de voeten van moeders. Maar op de armen van de moderne vader beginnen al wat veertjes te groeien. Ze kunnen nog niet vliegen, maar kijk ze eens prachtig met hun armen fladderen.

Vader zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: ['vader] Verbuigingen: vader|s (meerv.) man die voor een kind zorgt. De verwekker van vlechten.

De in Amsterdam geboren en getogen schrijver James Worthy (1980) probeert in zijn columns iets van het leven te begrijpen. Lees al zijn columns hier terug.

Reageren? james@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden