PlusColumn

Niets laat Mourinho aan het toeval over

David Endt
David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

'Ajax heeft het enorme voordeel dat het twaalf dagen heeft om zich op de finale voorbereiden, door ons competitieprogramma hebben wij er maar vier." Meteen na afloop van de halve finale Europa League hoorde ik hoe José Mourinho deze verklaring tegenover een journalist ten beste gaf.

Dat deed de trainer van Manchester United op zijn geheel eigen, besliste, wijze: scherp formulerend, met overdrijving en het aanstippen van vermeend onrecht.

Na zijn staccato zin volgde een minieme adempauze waarin het gesprokene kon bezinken, om eraan toe te voegen dat het dús onzin was om Manchester als favoriet te zien. Jawel, de Portugese meester kent het spel en weet zijn woorden als zetten in een schaakspel uitstekend te kiezen. Ik houd ervan.

In twee zinnetjes bepaalde Mourinho de stellingen en legde hij, zonder het als zodanig te benoemen, de favorietenrol bij Ajax. In één zin plantte hij een onontkoombaar gewicht in de Amsterdamse schoot en wiedde hij het onkruid van onderschatting uit eigen tuin. Het past helemaal in zijn filosofie: het gaat niet zozeer om domineren, maar veel meer om behoud van controle. Zoals je dat ook op het veld ziet.

Elk moment, elke ademtocht, elk woord, wordt gebruikt om zijn team in de door hem gewenste positie te manoeuvreren. Hij kent de noodzaak. Wees er zeker van dat hij de Unitedspelers minutieus voorbereidt op alle mogelijke variabelen van wedstrijdverloop, zonder te domineren, maar met controle.

Niets laat Mourinho aan het toeval over, alles is erop gericht elke vorm van mentale weekheid of geestelijke verslapping uit te bannen en uit elke situatie winst te boeken.

Dat begon al met zijn staccato verklaring na de halve finale, waarbij de trainer het voordeel verzweeg dat zijn elftal in het wedstrijdritme blijft, in plaats van in een lange, traag verstrijkende periode vol groeiende druk naar die finale toe te moeten leven.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns. Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden