Lezersbrieven

'Niet-stemmer is ook verantwoordelijk'

Niet-stemmers zien niet in welke desastreuze gevolgen niet stemmen kan hebben. Bij de Tweede Kamerverkiezingen moeten we daarom massaal gaan stemmen en het gezonde verstand gebruiken, betoogt Davey Schravenmade in deze lezersbrief.

Het Parool
Thierry Baudet Beeld anp
Thierry BaudetBeeld anp

Nu de stofwolken van de ­politieke aardbeving in Nederland enigszins zijn opgetrokken, kunnen we constateren dat democratie werkt, ook als je je niet kunt vinden in de ­uitslag van de verkiezing voor de Provinciale Staten. Maar je kunt ook constateren dat marketing en demagogie een steeds grotere invloed hebben op de democratie en de uitslag van verkiezingen.

Enkele recente voorbeelden van mensen die populair werden met dergelijke trucjes: Geert Wilders, ­Nigel Farage, Boris Johnson, Donald Trump, Thierry Baudet. Mannen die de waarheid als wisselgeld gebruiken om hun machtsdoelen te bereiken. Of Europa, de wereld, het klimaat of de zorgvuldig opgebouwde wereldorde schade oplopen is bij deze leiders van ondergeschikt belang.

Meeuwentactiek
Waar zijn de aanjagers van de EU-onrustgevoelens in het Verenigd Konink­rijk, Nigel Farage en Boris Johnson, gebleven? Mannen die zich bedienen van de meeuwentactiek: met veel geluid komen aanvliegen, de boel onderschijten en weer snel wegvliegen. Het is mijn verwachting dat dat straks ook gaat gebeuren met FvD-frontman Thierry Baudet.

Maar hoe zit het met de stem­gerechtigden? Iedere kiesgerechtigde heeft een eigen verantwoordelijkheid. Niet stemmen zal vaak gevoed worden door gemakzucht of onvrede, maar ik denk niet dat de niet-stemmers inzien welke desastreuze gevolgen dit kan hebben.

Bij het brexitreferendum is 27 procent van de Britten niet gaan stemmen. Het verschil tussen voor- en tegenstemmers (51,9-48,1 procent) zat dusdanig dicht bij elkaar dat een ­beperkte groep extra stemmers voor 'blijven in de EU' had kunnen stemmen, en daarmee de huidige en vermoedelijk toekomstige chaos en economische schade had kunnen voorkomen.

Bij de recente verkiezingen voor de Provinciale Staten is 44 procent van de stemgerechtigden niet komen ­opdagen. Als de kiezers bij de eerstkomende Tweede Kamerverkiezingen massaal gaan stemmen en het gezonde verstand volgen, kan worden voorkomen dat we in onom­keerbare situaties terechtkomen vanwege verkeerd gemaakte keuzes op basis van ontkenning en cynisch eigen­belang.

Davey Schravenmade, Santpoort-Noord

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden