Han Lips

Niet sollen met advocaten, weet 'meneer Van Nieuwkerk'

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Verdediging.

Han Lips
De Verdediging Beeld NPO 2
De VerdedigingBeeld NPO 2

Die advocaten, je moet er niet mee sollen. Vraag het Matthijs van Nieuwkerk. Die werd woensdag in DWDD ineens streng als 'meneer Van Nieuwkerk' aangesproken toen hij wat vraagtekens durfde te plaatsen bij de rechtsgang rond de eerdere veroordeling van Michael P., de verdachte in de zaak Anne Faber.

Om maar aan te geven: het was advocate Lucy Oldenburg menens.

Op NPO 2 kwam daar later op de avond De Verdediging bij. De documentaireserie van Monique Nolte had in de eerste aflevering al een aardige introductie gegeven van de advocaten die op kantoor Ficq & Partners rondlopen, in aflevering twee werd voortgeborduurd op lopende zaken.

Workaholics Nico Meijering en Christian Flokstra trokken zich de haren uit het hoofd over hoe het 700 pagina's lange pleidooi van Dino Soerel in te korten voor het Passageproces.

Nog met hoop op een goede afloop (Soerel werd in juni tot levenslang veroordeeld): "Als dit de basis is onder een levenslange eis, dan kunnen we daar flink los op gaan."

Opmerkelijk ook, hoe Meijering, Flokstra en Soerel bijna als drie-eenheid optrokken in de verdediging van laatstgenoemde. Crimineel Soerel als associate van Ficq & Partners. Mike Ross in Suits is er niks bij.

Ondertussen maakte strafpleiter en moeder van het kantoor Bénédicte Ficq progressie met haar strafzaak tegen de tabaksindustrie, waarvan ze de kopstukken zo nodig achter tralies wil krijgen vanwege het opzettelijk benadelen van de gezondheid van rokers.

Fascinerende televisie, al vierde vooral de argwaan hoogtij bij Lips. Nolte kon - logischerwijs - niet alles filmen en de gehaaide advocaten zijn niet voor één gat te vangen.

Een scène werd ingeleid met de tekst dat Ficq een optreden bij RTL Late Night aangrijpt om het OM onder druk te zetten en de publieke opinie te beïnvloeden. Lips is benieuwd naar de subtekst van de documentaire.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden