Lezersbrief

'Níét normaal om ongevraagd een foto onder mijn rokje te maken'

Een bezoeker van de Waterkant fotografeerde serveerster Milou Deelen. 'Van onderen, onder mijn rokje.' Daarom schrijft ze deze brief aan hem.

Milou Deelen
Een bezoeker van de Waterkant maakte een ongepaste foto van serveerster Milou Deelen Beeld Linda Jansen
Een bezoeker van de Waterkant maakte een ongepaste foto van serveerster Milou DeelenBeeld Linda Jansen

Hallo meneer de bezoeker van Waterkant,

Ik hoop dat u 's ochtends wakker werd en zich realiseerde dat wat u heeft gedaan buitengewoon onbeschoft was. Ik denk het niet, want die avond leek u zich namelijk van geen kwaad bewust.

U streek woensdag aan het eind van de middag neer bij Waterkant, u weet wel, die tropische horecaplek aan het Amsterdamse water waar mensen samenkomen om te genieten, te ontmoeten en te ontspannen.

In eerste instantie leek u hier ook voor te komen. U bestelde bij mij een Desperados en alvast de Surinaamse cassave met bakkeljauw, want uw vriendin zou zo aanschuiven.

Nadat ik uw biertje had gebracht, maakte ik een vrolijke groepsfoto van de mensen aan de tafel voor u. En terwijl ik die foto maakte, zag ik dat u mij fotografeerde. Van onderen, onder mijn rokje.

Ik kan niet in woorden uitdrukken wat ik toen voelde. Ik voelde zowel woede als tranen opkomen. Gelukkig won mijn boosheid en ik griste de telefoon uit uw handen. En inderdaad, met één druk op de knop zag ik dat u foto's had gemaakt onder mijn rokje.

Onmiddellijk verwijderde ik de foto's en ik vroeg u, terwijl ik uw telefoon teruggaf, wat u in godsnaam bezielde. Wat mij nou zo verbaasde is dat u het aan mij probeerde te verkopen als een 'grap'. Dit is niet grappig. Het is namelijk extreem onbeschoft, seksistisch en denigrerend.

Meneer de bezoeker van Waterkant, laat ik u één ding vertellen: het is níét normaal om on gevraagd een foto onder mijn rokje te maken.

Waar haalt u het gore lef vandaan om uw iPhone te pakken en van onderen foto's van mij te maken terwijl ik aan het werk ben?

Ik vertelde mijn manager wat er zojuist gebeurd was. Hij ging onmiddellijk naar u toe - inmiddels had uw vriendin zich bij u gevoegd - en confronteerde u met dit verhaal.

En wat was uw antwoord? "Mijn perceptie is anders dan die van haar, het was niet seksistisch bedoeld."

Ik weet niet in welke wereld u leeft meneer, maar in deze wereld is het niet oké om zonder toestemming seksueel getinte foto's van iemand te maken.

Milou Deelen, serveerster bij de Waterkant Beeld Jonna Bruinsma
Milou Deelen, serveerster bij de WaterkantBeeld Jonna Bruinsma

Mijn manager heeft u verzocht onmiddellijk te betalen en weg te gaan. U probeerde eerst nog de vermoorde onschuld te spelen en te blijven. Maar de manager was onverbiddelijk; u was niet meer welkom.

Dezelfde dag nog kreeg ik een lief berichtje van Brian Fernandes, mijn baas, of het goed met me ging. Ik ben heel blij dat deze mannen begrepen dat uw gedrag schandalig was.

Dag meneer de bezoeker van Waterkant, ik hoop dat u er door deze brief misschien ook van doordrongen raakt en dat u dit nooit, maar dan ook nooit meer zult doen.

Milou Deelen, student/serveerster bij de Waterkant

Lees ook: Studente maakt filmpje tegen slutshaming in corps

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden