PlusColumn

Niet iedereen is overtuigd van de kwaliteit achter het pantser

David EndtBeeld Wolff

'Nee toch, dat kan ie niet maken, dat gaat te ver!" Mijn tribunebuurman en ik waren het er hartgrondig over eens dat het gedrag van de speler niet door de beugel kon. De jongen had op slinkse wijze een beuk uitgedeeld, acteerde in één moeite door dat hij zelf zwaar getroffen was, en gluurde ondertussen over zijn schouder of het plannetje ­gelukt was. De scheidsrechter liep erin: rood voor het slachtoffer, medelijden met de dader.

Na kort gemok over onrecht draaide ons parallelle misprijzen vrijwel direct naar het besef dat het gedrag een karaktertrek inhield die je ook als onderscheidend en bepalend kon zien. Ethisch verwerpelijk maar indicatief: deze leepheid, ongewoon voor een jeugdspeler, was een gunstige voorwaarde.

De buurman op de tribune was Hans van Breukelen, de wedstrijd Ajax A1-PSV A1, datum: september 2015. De voetballer was Dani de Wit, toen 17 jaar. Het was niet de eerste keer dat de parmantige, breedgeschouderde De Wit een slimmigheidje openbaarde. Hij ging weleens te ver, maar verstond de kunst situaties naar zijn hand te zetten en als de vermoorde onschuld ­tegenstanders pijn te doen.

Overigens, voetballen kon de rossige, gepantserde jongeling ook heel aardig, al leek zijn kracht groter dan zijn verfijning. Altijd leuk een oud aantekeningenboekje ter hand te kunnen nemen.

Daarin staat gekrabbeld: 'Drijvende kracht plus persoonlijkheid, arbeid en een beetje klasse. Komt voor de goal. 'Mooi' vals karaktertrekje. Provoceert rood. Veinst geraakt te worden: ­ergert. Dynamo. Kwaliteit en winnaarsmentaliteit (onbestraft over schreef, ergo: beloond).'

Dani de Wit heeft de A-selectie bereikt. Hij maakte reeds zijn debuut in het eerste, we vingen een glimp op van de dynamo. Niet iedereen is overtuigd van de kwaliteit achter het pantser. "Zou ie 't redden, die De Wit?" vroeg iemand mij een week of zes geleden. Door 's mans stem heen klonk geringschatting. Ik kon het niet met zijn gevoel eens zijn. "Ja," zei ik, "hij kan 't redden."

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden