Opinie

Niet iedere student zit bij het corps

Het beeld van de gemiddelde student wordt volgens masterstudent Alex Williams teveel bepaald door de studenten van 'de vereniging'.

door: Alex Williams
Studenten van de vereniging Minerva Beeld ANP
Studenten van de vereniging MinervaBeeld ANP

Met een ietwat bekakt accent wordt mij buiten het café gevraagd of ik ook 'van het corps ben'. Als ik hierop antwoord dat dit niet het geval is, word ik door meneer en zijn twee vriendinnen aangekeken alsof zij water zien branden. 'Zit jij echt niet bij een vereniging? Wow...' is het antwoord.

Nu de universiteiten weer begonnen zijn en de vakantie ten einde loopt, is er een terugkerend fenomeen dat in elke zichzelf respecterende agglomeratie in de Randstad te vinden is: de studentenvereniging. De jaarlijkse exodus van individuen uit plekken waar men noch levend noch dood gevonden wil worden, wordt gezien als iets onmiskenbaars voor studenten.

Vaak geprofileerd door luid gedrag, veel drank en kleding van Hugo Boss, paradeert deze roedel van persoonlijkheden door de straten van onze mooie hoofdstad. Al is dit een (relatief) kleine club, dit is toch het beeld dat men vaak van studenten heeft.

Volkomen onterecht omdat het tegendeel juist waar is; de meeste studenten die ik ken, willen niets met zo'n oververheerlijkte padvindersclub te maken hebben. Het is natuurlijk ieders goed recht om samen te komen en een gevoel van saamhorigheid te creëren, maar lang niet iedereen op een hbo of een universitaire instelling voelt zich geroepen om op de Dam te gaan staan om iets ludieks te doen voor zijn 'ontgroening'.

Kortom; mocht u de komende tijd een ietwat eigenaardige ervaring hebben met een studentenvereniging, treur dan niet. De overige 75 procent van de studenten vindt het ook allemaal maar een rare bedoening.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden