Opinie

'Niet de yup, maar het gezin zorgt voor verandering in de stad'

Niet de yup neemt de stad over, maar het lukt Amsterdam nu gezinnen voor de stad te behouden. En die verandering biedt veel voordelen, schrijft planoloog, bestuurskundige en Amsterdammer Dries Drogendijk.

Kinderen op de fiets en in de bakfiets. 'Het behoud van gezinnen in de stad draagt bij aan een veiligere stad.' Beeld Floris Lok
Kinderen op de fiets en in de bakfiets. 'Het behoud van gezinnen in de stad draagt bij aan een veiligere stad.'Beeld Floris Lok

Op 8 augustus voorspelde Arthur Claassen in deze krant dat Amsterdam de komende jaren mooier, netter en saaier wordt. Dit naar aanleiding van een vermeende strijd tussen yuppen en bohemiens.

Het uitspelen van groepen tegen elkaar is een klassieke manier om je eigen gelijk te krijgen. Maar er worden al genoeg groepen onnodig tegen elkaar weggezet. Het kan chiquer.

Claassen glijdt ook uit door de yup als maatstaf der dingen te nemen. Yuppen zijn zo twintigste-eeuws. De stad een monocultuur van hoogopgeleiden? Onzin, dé verandering van de laatste jaren is dat gezinnen in de stad blijven wonen. De voordelen daarvan worden nog nauwelijks erkend.

Vertrutting
De richtingenstrijd tussen bohemiens en yuppen is even ouderwets als een jukebox. Af en toe doet iemand er een muntje in en steeds klinkt hetzelfde liedje. Het is de angst voor vertrutting versus de behoefte aan een opgeruimde stad.

In hetzelfde genre past de klaagzang dat de laatste rafelrandjes van de stad worden ingenomen door projectontwikkelaars. Het klopt niet. De werkelijkheid is dat de stad continu in beweging is. Rafelranden komen en gaan: zodra ze zijn 'ontdekt' door de massa, hebben de bewoners en gebruikers al een nieuwe rafelrand verworven.

Hetzelfde geldt voor de opkomst en neergang van wijken. Ze worden ontdekt, verhippen, waarna de vierkantemeterprijzen exploderen. Na verloop van tijd worden de wijken overgenomen door bakfietsen. Tegen die tijd hebben jonge stedelingen al lang een andere buurt ontdekt. Ooit zal een nieuwe generatie de ingedutte wijk herontdekken.

De groep stedelingen die zich yup mag noemen, is helemaal niet zo groot. Het zit al in de naam. Young urban professional: twintigers en dertigers zonder kinderen met een tamelijk materialistische leefstijl.

Grofweg bestaat de groep uit studenten en pas afgestudeerden die beginnen met werken. Dat zijn stedelingen die luid en duidelijk aanwezig zijn in de stad, maar ze blijven een minderheid. Sterker, ik denk dat het percentage yuppen in de stad eerder daalt dan stijgt - ten gunste van de gezinnen die vroeger massaal de stad verlieten.

Veiliger
Gezinnen en kinderen maken een terechte inhaalslag. Daarnaast brengt hun aanwezigheid de stad veel voordelen. Ten eerste zorgen ze simpelweg voor veel banen op scholen, crèches, sportverenigingen, maar ook bij de detailhandel en de vrijetijdseconomie. TunFun, Nemo, Artis, bioscopen en theaters zouden niet kunnen bestaan zonder kinderen. Daarnaast dragen ze bij aan een veiligere stad. Iedereen profiteert van veiligere kruisingen en het verlagen van de snelheid in woonwijken. Helaas zijn er nog te veel ongelukken.

Ook wordt dankzij kinderen en gezinnen de stad letterlijk meer aangeharkt. Onderhoud en investeringen in parken en groenvoorzieningen krijgen veel meer aandacht. Tot slot: het is ook gewoon een leuk gezicht kinderen op straat te zien spelen en de stad ontdekken. Kinderen houden je jong, dat geldt ook voor zogenaamde bohemiens en yuppen.

De echte actuele botsing tussen levensstijlen is dat gezinnen met kinderen zich een plekje veroveren in de stad. Zie De Pijp en de Jordaan, de yuppenparadijzen uit de jaren negentig - ze puilen nu uit van de bakfietsen.

De voorspelling van Claassen dat sommige wijken in Amsterdam de komende jaren mooier, netter en saaier worden, is daar allang een feit. Dat is prima, monotoon zal Amsterdam nooit worden. De toename van al die nette, saaie gezinnen zorgt eerder voor meer diversiteit in de stad. Dat is pas het echte leven.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Dries Drogendijk Beeld Eigen foto
Dries DrogendijkBeeld Eigen foto

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden