Lezersbrieven

'Niet de vuurwerkshow waarvoor ik ben gekomen'

Verschillende Paroollezers vinden dat de gemeente zijn vuurwerkshow beter had kunnen organiseren. 'Een Frans dorp van gemiddelde grootte weet er meer van te maken dan deze wereldstad.'

Het Parool
De vuurwerkshow van de gemeente Beeld ANP
De vuurwerkshow van de gemeenteBeeld ANP

Wat echt beter kan en moet in Amsterdam is de met veel bombarie aangekondigde vuurwerkshow van de gemeente. Bepakt met bubbels stonden we er klaar voor op de Jan Schaeferbrug, met vele anderen.

Wat een teleurstelling toen de show afgelopen was. Een Frans dorp van gemiddelde grootte weet er op hun nationale feestdag meer van te maken dan deze wereldstad. Het stelde niet ­zoveel voor hier.

Alsjeblieft gemeente, doe dit de volgende keer beter. Liefst voordat wij trotse Amsterdammers onze vuurwerkshow ergens ­anders moeten vieren.

John Muijs, Amsterdam

Met veel publiciteit kondigde de gemeente aan dat er vanaf de kop van het Java-eiland een prachtige vuurwerkshow te zien zou zijn. Een goed initiatief om het andere vuurwerk te ontmoedigen. "Wat de hele stad aan vuurwerk heeft, gaat op het Java-eiland in een keer de lucht in," kopte AT5. Ook Het Parool maakte er melding van.

Het vuurwerk was ook te zien vanaf de Noordwal, zo was vooraf bekend gemaakt.

Helaas, het toerismegeld bleek voor de gemeente toch belangrijker. Vanaf Noord was er voor de toeschouwers weinig te zien door de aangemeerde cruiseschepen, die wegvoeren nadat het vuurwerk was afgelopen.

Bedankt gemeente, voortaan graag iets voor alle Amsterdammers, zonder varende obstakels.

Jos Koster, Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil er alles aan doen om het afsteken van vuurwerk in de stad te verminderen, dus pakt uit met een vuurwerkshow op Java-eiland. Ik dus met gezin, vrienden en fles champagne naar de Noordwal, de beste plaats om het spektakel te aanschouwen, zo is vooraf omschreven.

Ik verheug me er op: ik heb het vuurwerk van Sail een paar keer gezien, dus dit moet wel het summum worden: de moeder aller vuurwerkshows!

Het is gezellig druk aan de noordkant van Amsterdam, maar zeker niet te druk. De show begint om exact om twaalf uur, zoals het hoort. Het begin is redelijk rustig, maar ik bewonder aandachtig en wacht af.

Mijn aandacht wordt wel enigszins afgeleid door een vuurwerkshow rechts van me: een stuk verder weg, waarschijnlijk ergens in West, maar wel een voorstelling die groter, mooier en zeker hoger oogt dan de show die me naar deze plek heeft gelokt: die van de gemeente. Die show in West is niet van de gemeente.

Na krap 10 minuten is het gemeentevuurwerk op Java-eiland afgelopen: een aardige show, dat wel, maar meer ook niet. De vlammen en lasers zijn me niet zo opgevallen, hoewel die er wel zouden zijn.

Het publiek druipt af, enigszins teleurgesteld, vermoed ik, en na tien minuten zijn er een paar groepjes mensen over de nog blijven napraten.

Een buurtbewoner begint z'n eigen vuurwerkpakket af te steken, best wel indrukwekkend, zeker omdat ik er vlak naast sta.

Dat is ook al niet de show waarvoor ik ben gekomen. Jammer.

Beste gemeente Amsterdam, als jullie echt mensen van hun eigen vuurwerk af willen krijgen en het centraal willen regelen, net als bijvoorbeeld Sydney, Londen of Dubai het aanpakken, doe het dan wel goed. Want voor nog zo'n show als deze kom ik de volgende jaarwisseling mijn huis niet meer uit.

Pedro Dado, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden