Jessica Kuitenbrouwer Beeld Artur Krynicki
Jessica KuitenbrouwerBeeld Artur Krynicki

Niet alleen zijn soortgenoten deinzen voor hem terug

PlusJessica Kuitenbrouwer

Jessica Kuitenbrouwer

Twee jaar lang regeerde een slanke, donkergrijze poes met blauwe ogen over onze daken. Ze was jong en fel, maar niet onaaibaar. Ze kwam vaak even op visite en miauwde dan de oren van je kop. Ze was een zachte heerser en toen haar opvolger zich aandiende, vocht ze heldhaftig, maar gracieus. Na de derde ronde in de ring moest ze zich gewonnen geven en besteeg onze huidige opperkat de troon.

Zijn vacht glanst en zijn ogen fonkelen. Zijn geblaas is net zo krachtig als het sissen van een ratelslang. Het is werkelijk een majestueus beest en de troon staat hem wel. Hij is een ware Koning Kat.

Hij maakt misschien een fluffy eerste indruk, maar laat absoluut niet met zich sollen en heeft zero ontzag voor anderen, of die nou groter zijn dan hij of niet. Niet alleen zijn soortgenoten deinzen voor hem terug. Ook kinderen, honden en zelfs postbodes gaan hem en zijn vlijmscherpe klauwen uit de weg.

Sinds zijn baas thuis is gaan werken, en dus de voordeur voor hem kan bedienen, kan hij op ieder moment van de dag gaan en staan waar hij wil en kent zijn macht geen grenzen meer.

Hij sluipt over balkons en klimt muisstil in bomen om nietsvermoedende duiven­echtparen te ontdoen van hun kroost. Hij tart binnenpoezen door eindeloos in hun uitzicht met zijn staart te gaan zitten ­zwiepen en haalt soms ongeprovoceerd uit naar passerende honden, gewoon om te laten zien dat hij dat kan. Hij pist op je deurmat en graaft in je plantenbakken en blijft er trots naast zitten, totdat je dat hebt ontdekt. Als je hem je flat uit wilt jagen, lukt je dat enkel met assistentie van ­andere huishoudens aan hetzelfde trappenhuis, want Koning Kat trekt zich pas terug wanneer het vijf tegen één is.

De thuiswerkroutine van zijn baas – of in Koning Kats beleving waarschijnlijk zijn butler – is daardoor onlosmakelijk ­verbonden geraakt met de dagindeling van anderen in de buurt. Iedere keer dat hij de buitenwereld beschikbaar stelt aan de pluizige kater, komen ergens anders in de wijk buren samen om het dier weg te jagen. En hoewel Koning Kats baas nog steeds ijverig thuiswerkt, gaan steeds meer van mijn eigen buren weer de hort op.

Ik kon mezelf dus ook wel voor mijn kop slaan toen ik gister vergat het keukenraam dicht te doen en ging douchen – en er daarna voor mij niks anders opzat dan Koning Kat te laten regeren over mijn ­aanrecht, totdat hij een bulldog voorbij zag lopen die hij wilde slaan.

Jessica Kuitenbrouwer (1993) is schrijver, ­columnist en audioproducer. Ze schrijft deze zomer over haar leven in de binnenstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden