Han Lips

Niemand wilde meewerken met Jet van Nieuwkerk

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Niet Gezond Meer.

Han Lips
Niet Gezond Meer Beeld NPO3
Niet Gezond MeerBeeld NPO3

BN'ers die hun eigen hachje onder de loep nemen zijn niet van de buis te slaan. Zo hebben we al Filemon en zijn autistische stoornis gehad, Jan en zijn aanstaande vaderschap en Sophie met diverse kreukels.

De jonge, tv-makende mens blijkt dol op het onderzoekende genre - vooral met zichzelf als studie-object. Nu is er ook Jet van Nieuwkerk, die de serie Niet Gezond Meer maakte over het eetprobleem dat ze als 16-jarige had.

Jet was een tijdje zo gefixeerd op gezond leven dat ze zich verloor in superfoods en de sportschool; een klassiek gevalletje 'orthorexia'.

Vorige week kwamen we erachter dat orthorexia vooralsnog helemaal geen erkende eetstoornis is. Woensdag ging een gesprek met een hoogleraar op dat gebied verder, een wel 'heel kwetsbaar' gesprek.

Wat ze zoal naar binnen werkte als ze een eetbui had, vroeg hij. "Boterhammen, yoghurt met cruesli, spaghetti en koekjes."

Voedingsmiddelen waar toch weinig mis mee is, dacht Lips nog onbekommerd. Maar het arme kind kreeg het nauwelijks over haar lippen. Ze was eigenlijk meer van de gojibessen, tarwegras en detoxkuren.

De hoogleraar was vervolgens van mening dat ze die vermaledijde orthorexia waarschijnlijk helemaal niet heeft gehad.

Jet blijft toch overtuigd van haar zelfdiagnose, zegt ze, terwijl ze de laatste aflevering inluidt: "Ik was juíst aan het doorslaan met sporten en gezond eten."

Ook de socialmedia-expert wilde niet meewerken. De onhaalbare plaatjes hebben alleen op bepaalde jongeren kleine negatieve effecten op hun zelfbeeld, maar Jet herhaalt meermaals dat ze zich toch vreselijk zorgen maakt om al die onzekere jonge en meisjes en het Grote Boze Instagram.

Nee, die Jet is niet makkelijk van de wijs te brengen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Lees ons interview met Jet van Nieuwkerk: 'Het is minder cool om te vertellen dat je de draad bent kwijtgeraakt'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden