Reza Kartosen-Wong. Beeld Artur Krynicki
Reza Kartosen-Wong.Beeld Artur Krynicki

Niemand stelde kritische vragen aan R. Kelly

PlusReza Kartosen-Wong

Reza Kartosen-Wong

De Amerikaanse r&b/soulzanger R. Kelly werd vorige maand aangeklaagd voor onder ­andere seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes en het ­produceren van kinderporno. Het komt allemaal bovenop ­lopende aanklachten wegens seksueel misbruik die mede voortvloeien uit de spraakmakende docuserie Surviving R. Kelly van begin dit jaar. Die serie krijgt binnenkort een vervolg, Surviving R. Kelly: The Aftermath.

Dat media nu uitgebreid aandacht besteden aan Kelly’s vermeend seksueel misbruik is goed. Maar het was natuurlijk beter geweest wanneer dit veel eerder was gebeurd. Het hád ook eerder gekund; er waren al ­langer vermoedens en geruchten over Kelly’s seksuele omgang met minderjarigen.

Zo was al aan het begin van zijn carrière begin jaren negentig bekend dat Kelly met zangeres Aaliyah was getrouwd toen zij pas 15 jaar was. De meeste journalisten en fans zijn toen niet kritisch genoeg geweest, stelden nauwelijks ­vragen over de relatie. Ze waren onder de indruk van Kelly’s onmiskenbare talent en sloten hun ogen voor zijn misdragingen. Dat deed ik zelf ook als fan en ­l­ater als beginnend journalist.

Begin jaren negentig presenteerde ik een programma voor de lokale omroep Radio Mart. R. Kelly was in Nederland en een collega kon via haar contacten in de muziekwereld een interview met hem regelen. Ze kwam echter zonder interview terug. Kelly wilde ­namelijk dat ze eerst op zijn schoot ging zitten en dat vertikte ze. We vonden het creepy, maar al snel hadden we het weer over zijn muziek. In de uitzending draaiden we nog een track van zijn succesalbum 12 Play.

Toen ik een paar jaar later ­Aaliyah kon interviewen voor een tijdschrift stelde ik, net als doorgewinterde collega’s van gevestigde bladen en kranten, geen vragen over haar relatie met Kelly. Dat lag volgens de manager te gevoelig en werd niet op prijs gesteld.

We schreven er niet over vanwege onze relatie met de platenmaatschappij waarvan wij afhankelijk waren voor interviews met ­artiesten. Maar ook omdat we net als ‘gewone’ fans onder de indruk waren van Aaliyah, R. Kelly en andere popsterren. Wij hadden de mogelijkheid om dichterbij te komen, hoopten ook dat iets van hun faam op ons afstraalde. Dan stel je geen kritische vragen.

Ook nu nog stellen veel journalisten geen kritische vragen over misdragingen van bepaalde sterren, topsporters of politici. Ze staan te dichtbij en voor hun eigen bestwil moet een interview leuk en gezellig blijven. Journalisten zouden meer ­afstand moeten nemen van hun onderwerpen. Dat zou eraan bijdragen te voorkomen dat de R. Kelly’s, Jimmy Savile’s, Harvey ­Weinsteins en Jeffrey Epsteins van deze wereld zich jarenlang ­ongestraft schuldig kunnen ­maken aan seksueel misbruik.

Reageren? Mail naar reza@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden