Tania Menso. Beeld Privéfoto
Tania Menso.Beeld Privéfoto

‘Niemand hoort dat er apengeluiden worden gemaakt op het veld’

Opinie

Het Parool Columnfestival is weer van start gegaan onder Amsterdamse middelbare scholieren. Aan Tania Menso en Ahmed Hassan de eer om het spits af te bijten. Ze schrijven over racisme in het amateurvoetbal en over autisme.

Het Parool

Tania Menso, IJburg College, 3 vwo: ‘Is dit een voetbalwedstrijd of een worstelwedstrijd?’

Vanaf het moment dat de scheidsrechter fluit, voel je het al. Een tegenstander die zo speelt dat je je begint af te vragen of dit een worstelwedstrijd is of een voetbalwedstrijd. Als ze de naam Zeeburgia horen, nemen ze al snel aan dat ze tegen een groep beesten moeten spelen.

Het is als een stierengevecht waarbij de dieren worden opgesloten, uitgedaagd en uitgehongerd. Als het gevecht begint, wordt de stier vrijgelaten. En het enige wat het publiek ziet, is een stier die door het lint gaat.

Bij onze voetbalwedstrijden gaat dat net zo. Wat niet wordt gehoord, is dat er apengeluiden naar ons worden gemaakt, dat we worden uitgescholden voor Zwarte Piet, aap en slaaf. Nee! Ze zien alleen dat ene moment dat jij de controle verliest.

Na elke wedstrijd zijn we helemaal kapot. Fysiek, maar ook mentaal. We praten uren met trainers, coaches en bestuursleden over incidenten met grensoverschrijdend gedrag. “Negeer het. Als je wordt getrapt, ga op de grond liggen. Trap niet terug. Praat niet terug tegen de scheids, hou je mond .”

Dit riedeltje horen we wel honderd keer voor de wedstrijd. Als een cassettebandje dat steeds opnieuw wordt afgespeeld. Maar waarom moeten wij preek na preek aanhoren? Misschien moet de tegenstander eens een preek krijgen? Misschien hoeven wij ons dan geen zorgen te maken over welke ‘zoete woorden’ we nu weer kunnen verwachten. Ze denken dat het niks met ons doet, maar ze hebben geen idee.

Ik snap niet dat mensen zo worden behandeld, alleen omdat hun ouders niet in Nederland zijn geboren, of door het logo dat ze dragen op hun linkerborst. Mensen moeten stoppen met het kijken naar de buitenkant en beginnen met het kijken naar de binnenkant. We zijn meer dan een team stieren.

We kunnen ook een aardig balletje trappen. ­Iedereen heeft vooroordelen. Is het nodig om direct te oordelen? Waarom moet elke wedstrijd een stierengevecht zijn? Waarom kan het niet gewoon voetbal zijn?

Ahmed Hassan. Beeld Privéfoto
Ahmed Hassan.Beeld Privéfoto

Ahmed Hassan, Open School-gemeenschap Bijlmer, 3 vmbo: ‘Mijn oom heeft zijn eigen taal’

Mijn oom is een blije en leuke man van 21 jaar. Hij heeft weleens een slechte bui en weet niet altijd hoe hij zijn emoties moet uiten.

De ene dag zingt hij liedjes of zit hij met ons in de woonkamer. De andere dag zit hij liever in zijn kamer. Als hij een goede bui heeft, springt hij vaak op zijn bank of maakt hij grappige geluidjes. Maar het kan ook zijn dat hij te veel prikkels krijgt en dan springt hij en slaat hij zichzelf.

Hij kan ook weleens foute dingen doen. Dus ik zou je toetjes goed verstoppen, of je ontbijt. Want als hij het eenmaal heeft, dan krijg je het niet meer terug.

Elke zondag wandelt hij met zijn grote broer. Als die er is, dan is hij altijd rustig en doet hij geen foute dingen. Ook heeft hij leuke namen voor familieleden en vrienden zoals Verrassing, Gino, Bassie en Adriaan, Sorry en Balkon. In het begin is het wennen voor degene die hij zo noemt, maar uiteindelijk wennen ze er wel aan.

Bij mijn oom logeren of wonen kan soms niet leuk zijn. Want als de keuken steeds op slot moet, kun je niet even een koekje pakken. Vaak is het lastig voor hem. Hij kan zijn emoties niet uiten. Als hij iets wil zeggen, lukt dat niet zo goed.

Hij heeft zijn eigen taal en vaak moeten we uitvogelen wat hij bedoelt. Gelukkig praat hij nu wel.

Zulke dingen kan autisme met je doen.

Vanwege het reces van de gemeenteraad is de Republiek Amsterdam met zomer­stop. De ruimte wordt nu beschikbaar gesteld aan Amsterdamse ­scholieren, die de lezer meenemen in hun belevingswereld: een samen­werking van productiehuis Nowhere en Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden