Han Lips

Niemand heeft verloren, als je lijsttrekkers mag geloven

 

Han Lips
null Beeld NOS
Beeld NOS

Zo'n uitslagenavond, dat is voor uw vaste tv-volger nou het feest van de democratie. Met een tompouce op schoot liet Lips het ritueel over zich heen komen.

Tot het sluiten van de stembussen en de exitpoll is er vooral voorpret. Partijprominenten laten zich interviewen over hun prognoses, poserend naast dat jonge ding uit de achterban.

Dan trekt de avond zich in beweging: partijleiders komen uit de coulissen voor een bad in de menigte en toespraakjes als: 'Iemand vroeg mij: zijn jullie terug? Maar, vrienden, wij zijn pas net begónnen!'

Niemand heeft verloren, als je de lijsttrekkers mag geloven. Als je de statistieken binnenstebuiten keert, centrifugeert, uitwringt en vergelijkt met acht jaar geleden, zit daar soms zomaar iets in.

Klassiek is de sfeerreportage bij het tellen van de stemmen. Dit keer was Henrik-Willem Hofs naar Hillegersberg gereisd, waar de concentratie van de gezichten af was te scheppen. En anders kregen we dat wel mee door het commentaar van Henrik-­Willem, met de overslaande fluisterstem die we kennen van het biljartverslag van Studio Sport. Heerlijk!

En dan de eindeloze rij uitslagen per gemeente, dit keer opgediend door Dionne Stax. We verdenken de NOS er soms van dat ze voor de gein een ter plekke verzonnen gemeente opvoeren. Roerdalen? Onderbanken?

Lips heeft elke voeling met dit soort dwarsstraten van het land verloren nu Van gewest tot gewest, Weg van de snelweg en Ontdek je plekje tot het verleden behoren. Iets voor de Van Rossems?

Han Lips is televisierecensent bij Het Parool. Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een e-mail naar h.lips@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden