Lezersbrief

Nick Bolte (PvdA): ‘Schoonvegen van de trap bij PvdA moet bovenaan beginnen’

Nick Bolte, voorzitter van de PvdA uit Zuidoost, is één van de leden die het vertrek van Lodewijk Asscher eist. ‘Er dient een daad te worden gesteld om te breken met de last van het verleden,’ schrijft hij in deze ingezonden brief.

Nick Bolte
null Beeld ANP
Beeld ANP

Lodewijk Asscher heeft een nieuwjaarsboodschap. Wij van de PvdA hebben het in de regering niet goed gedaan. Als leider schrijft hij: ‘Ik wil vooropgaan in de strijd voor een nieuwe verzorgingsstaat’. Verdrijft dit ‘wil ik’ zijn verantwoordelijkheid voor een administratieve heksenjacht waardoor duizenden gezinnen hun leven hebben zien ontsporen? Een jacht ook waarin een ‘vreemde’ achternaam een gezin al tot doelwit kon maken.

Wie opgroeit in Nederland krijgt een tik van de calvinistische molen mee. Het heeft ons mooie dingen gebracht. Maar het heeft ook een zwarte rechtlijnige kant die oordeelt met een hardvochtig gebrek aan menselijke maat. Toen de PvdA werd geroepen gingen wij met Asscher als vicepremier en minister van Sociale Zaken meedoen met wat nodig werd geacht: huishoudboek Nederland opschonen met heftige bezuinigingen op de verzorgingsstaat.

Toen de politieke afrekening op ons af kwam, tuurde de partij als verlamd in de koplampen. De enkeling die woorden gaf aan de afstraffing die de PvdA in het hart zou treffen, werd niet gehoord. Zijn wij op herhaling?

17 maart

Respect verdient Lodewijk Asscher voor de wijze waarop hij de rug heeft gerecht, zich heeft teruggevonden en teruggevochten als oppositieleider. De PvdA heeft hem dit respect laten voelen. Het is nu aan hem de toekomst terug te geven aan de PvdA.

Terecht schrijft hij: ‘Wij komen nu voor de dag met een lijst en een programma dat staat voor die andere toekomst.’ Maar om vóór 17 maart het vertrouwen van onze kiezers te herwinnen, volstaan zijn excuses niet.

Er dient een daad te worden gesteld om te breken met de last van het verleden. Hij had moeten schrijven: ‘Het had zo niet mogen gebeuren en dat reken ik mijzelf aan, ik was toen de vicepremier en minister van Sociale Zaken.’

Door terug te treden maakt Lodewijk Asscher de weg vrij om het ‘wij gaan het anders doen’ een gezicht te geven. De top van de lijst is er klaar voor. En geeft de PvdA de boodschap af: schoonvegen van de trap dient bovenaan te beginnen.

Nick Bolte, voorzitter PvdA Amsterdam Zuidoost

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden