Lezersbrief

‘Nertsenfokkers, veelal miljonair, krijgen in plaats van straf een gouden handdruk’

Als het aan de ruim 16.000 ondertekenaars van de petitie ‘Doe mij dan ook maar een miljoen’ ligt, mag de overheid nu al 16.000 miljoen euro ophoesten. Zij zijn net als wij, mede-initiatiefnemers van de petitie, de ongelijkheid zat.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is verbijsterend dat de overheid 182 miljoen als ‘fatsoenlijke stoppersregeling’ aan nertsenfokkers wil meegeven, maar voor mensen die zich kapotwerken in de zorg geen cent structurele loonsverhoging overheeft. Tal van kleine ondernemers die hun deuren moesten sluiten vanwege de coronamaatregelen zijn failliet gegaan. Ook voor hen geen miljoenen aan compensatie: ze mogen gewoon bijstand aanvragen.

Waar andere mensen die corona onder de leden hebben zich volledig moeten isoleren, en waar bedrijven waar corona heerste, zoals de Bijenkorf, hun deuren direct moesten sluiten, gingen de nertsenfokkers gewoon door met het elkaar besmetten. Door een onvolledige registratie van personen op de besmette bedrijven is het zelfs voor Outbreak Management Team Zoönose lastig om in kaart te brengen hoe de besmettingen plaats hebben gevonden. Wel concludeert het OMT-Z dat de mens de belangrijkste verspreidingsbron is tussen de fokbedrijven.

Fokkers, veelal miljonair, krijgen in plaats van straf een gouden handdruk. Daarbovenop komt een ruime compensatie voor het vroegtijdig doden van nertsen in de gaskist. Deze vergoeding per dier gaat uit boven de marktwaarde, waardoor besmetting lucratieve business is geworden.

Nertsenfokkers weten al sinds 2012 dat ze in 2024 moeten stoppen, omdat de overheid het houden van nertsen ethisch niet langer kon verantwoorden. Desondanks gingen ze door met investeren en uitbreiden.

Maar opeens krijgen ze die gouden handdruk, dankzij CDA, GroenLinks, VVD, PVV, ChristenUnie, 50Plus, Denk, SGP, FvD en Van Haga. Nertsenfokkers hebben jaren de kans gehad om zich om te scholen, maar kozen daar niet voor omdat ze nog flink wilden verdienen, over de ruggen van miljoenen nertsen.

Geen cent van ons belastinggeld hoort te gaan naar deze dierenbeulen, die dat geld hoogstwaarschijnlijk weer gaan gebruiken om andere dieren te kwellen of in het buitenland verder te gaan als nertsenfokker. School ze om naar een beroep dat niets met dieren te maken heeft. En geeft al die miljoenen aan mensen in de zorg of met een ander eerbaar beroep. Zij verdienen het.

Sandra van de Werd, Amsterdam
Chantal het Hart, Heemstede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden