PlusRepubliek Amsterdam

Neem hem niet te serieus, als z'n vuist weer de lucht in gaat

Beeld Steen

Zou er dan toch iets van een staatsman schuilen in Rutger 'Amandla' Groot Wassink? Je zou het na deze week bijna denken. Die stond in het teken van de opmerkingen van premier Mark Rutte. Hij zette bij het tv-programma Buitenhof criticasters van Trump weg als de 'witte wijn sippende Amsterdamse elite in de grachtengordel'.

Daarmee veroorzaakte hij, natuurlijk opzettelijk, een storm van verontwaardigde reacties. Zelfs burgemeester Femke Halsema deed er aan mee. Zij sms'te Rutte dat hij bij bezoek aan de hoofdstad in het vervolg alleen ranja te drinken zou krijgen.

De oude Groot Wassink zoals we die kenden uit de afgelopen jaren, zou dankbaar van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om lekker uit te halen naar de minister-president, en het neoliberalisme in het algemeen. Daar had hij vroeger patent op.

Tussen 2013 en 2018 ging hij als oppositieleider voorop in het verzet tegen de rijksoverheid en jutte hij menig wethouder op om in Den Haag een potje ruzie te maken. Over de verplichte tegenprestatie voor uitkeringsgerechtigden bijvoorbeeld, of het legaliseren van cannabisteelt. En natuurlijk vooral over de 24 uursopvang van vluchtelingen zonder papieren.

Tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar vervolmaakte hij die onverzettelijke houding door overal de gebalde vuist de lucht in te steken. Dat werd het symbool van de verandering die GroenLinks beloofde. In Amsterdam begint de Revolutie! De kiezer vrat het, Groot Wassink won de verkiezingen.

Maar wat schetst de verbazing na de uithaal van Rutte? "We moeten voorkomen dat Amsterdam en Den Haag te veel tegenover elkaar komen te staan," zei de tegenwoordige wethouder Groot Wassink in reactie op de woorden van de premier, ettelijke dagen na Buitenhof. Die genuanceerde opmerking komen bovenop de uiterst redelijke woorden die hij eerder deze maand al over had voor VVD-staatssecretaris Mark Harbers (Asielzaken).

Groot Wassink staat op het punt om met hem een deal te sluiten over de 24 uursopvang voor ongedocumenteerden. Zonder met de ogen te knipperen zei Groot Wassink dat hij van de ongedocumenteerden verwacht dat zij meewerken aan perspectief, ook als dat terugkeer is naar het land van herkomst.

Verder liet hij weten dat de opvang bij 500 plekken vol zit. De opvang vol?! Zo'n simpel woordje voor de meeste mensen, maar o zo betekenisvol voor de nieuwe Rutger Groot Wassink.

Deze nieuwe, redelijke Groot Wassink is bijna een outsider aan het worden tussen zijn collega-wethouders. Want die gaan vooralsnog vrolijk door met de strijd tegen Den Haag. SP-wethouder Laurens Ivens ageert onveranderlijk tegen de verhuurdersheffing en het Haagse zorgbeleid.

Wethouder Marjolein Moorman (PvdA) slijpt de messen voor een gevecht over de inburgering van statushouders met D66-minister Wouter Koolmees. Zelfs de oerdegelijke wethouder Udo Kock (D66) gaat rollebollend over straat met minister van Defensie Ank Bijleveld over de verdeling van het Marineterrein.

Burgemeester Halsema spant de kroon door Haags beleid zoals het boerkaverbod 'on-Amsterdams' te noemen en daarmee de woede van de nationale goegemeente over zich af te roepen. Er is meer ruzie dan ooit, maar Groot Wassink is plotseling de nuance ­zelve.

Groot Wassink maakte een interessante opmerking over zijn vroegere woordenstrijd met Den Haag. "Dat is een rituele dans, we hebben er een beetje een spelletje van gemaakt. Dat is niet erg, zolang we maar niet het punt van verzuring bereiken. Ik beschouw de woorden van Rutte vooral als campagnetaal."

Het is nogal een ontboezeming voor een politicus die zijn succes grotendeels aan zijn opgebouwde anti-imago heeft te danken. Neem de premier niet te serieus, zegt hij, het is maar een spelletje. Onthoud dat, als die vuist weer de lucht in gaat.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Ruben KoopsBeeld Wesley van Zutphen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden