Han Lips

Nederlands gevloek in Marokkaanse huiskamers

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Marokko op 1.

Han Lips
Marokko op 1 Beeld NPO 1
Marokko op 1Beeld NPO 1

Het heeft programmamaker Rutger Castricum behaagd weer eens een programma te maken. Mocht ook wel voor het salaris dat Lips laatst in de krant zag staan: 2 ton, dus boven de Balkenendenorm.

Veel geld, vindt Parools eigen tv- en videoscheidsrechter. Over de afgelopen 365 dagen komt dat neer op zo'n 1000 euro per minuut zendtijd.

Met enige scepsis ging Lips daarom zitten voor Marokko op 1. Maar ten onrechte: Rutger heeft een mooie, vierdelige serie gemaakt over de WK-koorts bij Marokkaanse Nederlanders.

Terwijl ze in hun huiskamer de wedstrijd Marokko-Iran bekijken is steeds de vraag: Waar ligt hun hart? En wat nou, als Marokko tegen Nederland speelt? In de gesprekken over hun leven tussen twee culturen komen als vanzelf alle open zenuwen in het integratiedebat voorbij: homoseksualiteit, de hoofddoek, discriminatie, islam. En dat na een kletspraatje over voetbal.

Siham, een alleenstaande moeder van vijf kinderen, zegt dat ze haar hoofddoek niet meer draagt omdat ze dan geen kans krijgt als chef-kok. Of zoals zij het uitlegt: "Ik had hem wel, maar ik ben hem kwijtgeraakt op de A10."

Haar zoon van 18 verklaart zijn fanatisme voor Marokko ook uit de manier waarop hij wordt bekeken in Nederland. "Als ik hier op straat loop, wat denk je dat ik ben? Marokkaan!" Maar hij zegt er meteen bij: toen Nederland in de WK-finale stond in 2010, was hij zo mogelijk nog zenuwachtiger.

De serie had natuurlijk moeten uitlopen op een zegetocht voor Marokko, waarna we bij gebrek aan Oranjekoorts allemaal onderdeel worden van de feestvreugde rond het Marokkaanse team met zes spelers uit Nederland.

Maar helaas, 'onze jongens' in Rusland verliezen in de laatste minuut. En dan blijkt: ook in Marokkaanse huiskamers wordt gevloekt in het Nederlands.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden