Wondimu Gebre Woldeaarggiye Beeld Artur Krynicki
Wondimu Gebre WoldeaarggiyeBeeld Artur Krynicki

Nederlanders zijn patriottistisch en kritisch tegelijk

PlusDe gelukszoeker

Wondimu Gebre Woldeaarggiye kwam in 2015 als vluchteling van Ethiopië naar Nederland. Wekelijks vertelt hij over zijn leven in Amsterdam.

Wondimu Gebre Woldeaarggiye

Vaker schreef ik op deze plek dat Nederland voor mij gelijk staat aan vrijheid. En dan bedoel ik: VRIJHEID. ­

In hoofdletters. Want geloof me: voor iemand die opgroeide in Ethiopië is dit land een paradijs. Omdat iedereen kansen krijgt en iedereen mee mag doen.

Om die reden vond ik het jammer dat ­ 5 mei dit jaar moest worden aangepast. Ingetogen, en zonder de gebruikelijke parades en festivals. Dat leek mij zoiets als jarig zijn en dan zorgen dat je onzichtbaar bent.

4 en 5 mei werden niettemin mooie dagen. Met gedenkwaardige woorden, goede discussies en een algeheel gevoel van trots op dit kleine, sterke land.

Van Nederlanders leer ik veel, en het belangrijkste is misschien wel de eigenschap dat je patriottistisch kunt zijn zonder daarbij overdreven sentimenten te hebben. Vrijwel alle Nederlanders zijn dol op hun land. Tegelijk blijven ze ook kritisch. Het kan altijd weer beter.

Toen ik nog in Ethiopië woonde, werd er behoorlijk tegen Nederland opgekeken. Er werd gezegd dat ‘God de aarde schiep, en de Nederlanders Nederland’. We vroegen ons af hoe een klein land met slechts 17 miljoen mensen zo bekend kon zijn.

Het Nederlands elftal, Ajax, Philips, Heineken, maar ook Rembrandt, Vincent van Gogh en het poldermodel zijn alom erkende exportartikelen. Producten van een land dat graag handel drijft en overal vol zelf­bewustzijn op afgaat.

Ook dat heeft met vrijheid te maken. Met opgroeien in een land waar je kunt worden wie je wilt zijn en waar het onderwijs voor iedereen toegankelijk is. Hierdoor staan Nederlanders al snel met 2-0 voor ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden