Lezersbrief

'Nederlanders moeten eens leren een vuist te maken'

Paroollezer Parveen Mohan is blij dat ze een Surinaams gezin heeft. 'Moslimkinderen laten Surinamers namelijk met rust omdat ze weten dat wij niet zo'n zwak volkje als de Nederlanders zijn.'

Veel ­Nederlandse kinderen durven niet meer buiten te spelen in de TransvaalbuurtBeeld Dingena Mol

'Lelieblank', het is tegenwoordig een favoriete term om autochtonen te omschrijven. Afgelopen weekend werd het woord bijvoorbeeld gebruikt in een brief waarin klachten van ouders in de Transvaalbuurt over de straatterreur van islamitische kinderen werden gerelativeerd.

Veel ­Nederlandse kinderen durven er niet meer buiten te spelen, maar volgens de briefschrijver en de islamitische jongerenwerkers die eerder die week over de terreur waren geïnterviewd, valt het allemaal best mee en moeten de Nederlandse kinderen hun gedrag gewoon aanpassen. 'Allochtone kinderen spelen gewoon ruwer', 'Akkefietjes zijn gezond', 'Autochtone kinderen hebben niet geleerd een duw terug te geven en zijn niet streetwise'.

Ik ergerde me groen en geel aan hoe de terreurslachtoffertjes in feite werden weggezet als watjes. Ook Nederlandse kinderen kunnen een duw ­teruggeven, maar bij deze straatterreur heeft dat geen zin. Het zijn altijd grote kinderen tegen kleintjes, met z'n allen tegen één of met de dreiging van broers en neven. Dat is niet alleen zo in de Transvaalbuurt, maar in alle andere delen van de stad.

Wat dat betreft ben ik blij dat ik een Surinaams gezin heb. Moslimkinderen laten Surinamers namelijk met rust omdat ze weten dat wij niet zo'n zwak volkje als de Nederlanders zijn. Ze weten dat als ze Surinaamse kinderen lastigvallen, binnen een half uur de hele familie van het kind verhaal komt halen.

Misschien moeten Nederlanders dat ook eens leren doen; een vuist maken tegen terreur. En als hun kinderen met rust gelaten worden, zullen ze hen ook wat vaker op een zwarte school doen.

Parveen Mohan, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden