Wondimu Gebre Woldeaarggiye Beeld Artur Krynicki
Wondimu Gebre WoldeaarggiyeBeeld Artur Krynicki

Nederland is een land waar iedereen zichzelf mag zijn

PlusDe gelukszoeker

Wondimu Gebre Woldeaarggiye

Amper was ik hier aangekomen of ik belandde op een festival voor Ethiopische Nederlanders. Ik kende Nederland een beetje en keek mijn ogen uit. Er was een groot sporttoernooi op een prachtig complex, en dat allemaal om de Ethiopische emigranten plezier te geven.

Iemand vertelde mij dat de overheid deze dag in Den Haag financieel ondersteunde. Ik dacht: dat is een grap. Pas nu, zo’n drie jaar later, besef ik dat het waar was. In dit land probeert de overheid iedereen gelijk te behandelen.

Nu ik hier woon en studeer, weet ik hoe Nederland functioneert. Ik lees een hoop kritiek op de sociale media, maar voor vluchtelingen is Nederland een toonbeeld van beschaving.

Op dat evenement in Den Haag maakte ik kennis met een land waar iedereen zichzelf mag zijn. Met als gevolg dat iedereen een eigen plek of honk heeft. Van Kwaku tot de Russisch-orthodoxe kerkgangers – Nederland geeft ze de ruimte.

Dit jaar werden het Ethiopische festival en sportevenement in Zürich gehouden. Ik ben daar naartoe gegaan als supporter van het Nederlandse Ethiopische voetbalelftal. We haalden de finale. Dat was meer dan terecht. Helaas ging de eindstrijd verloren tegen de Ethiopische Fransen.

Een verloren finale. Ik dacht aan 1974, 1978 en 2010. Ook allemaal verloren. Op weg naar huis werd ik vrolijk van de gedachte dat de Ethiopische Nederlanders zo goed zijn ingeburgerd: de sterren van de hemel voetballen en dan tweede worden.

Wondimu Gebre Woldeaarggiye kwam in 2015 als vluchteling van Ethiopië naar Nederland. Wekelijks vertelt hij over zijn leven in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden