PlusColumn

Muntenman Toon Borst zit na 17 jaar op het miljoen

Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Hij is een schrieper en een schraper, maar dan wel van de goede soort. Toon Borst, beter bekend als de muntenman, stroopt de stad af op zoek naar kleingeld voor het goede doel.

Hij nam contact op om te vertellen dat hij na zeventien jaar inzamelen op het miljoen zit. Een miljoen ouderwetse guldens weliswaar, maar toch: een heel miljoen.

Op naar 't Brinkie in Gaasperdam, de tweede woning van Borst, voormalig opbouwwerker die op pensioengerechtigde leeftijd wel stopte met werken, maar gewoon doorging met opbouwen.

Ik verheugde me op koude champagne en warme woorden, maar in plaats daarvan kreeg ik een stuk karton met rijen cijfers in mijn handen gedrukt en een grote plastic emmer met stuivers en de opdracht deze op jaartal te sorteren.

Gelukkig was ik niet alleen. Borst heeft de beschikking over een team van vrijwillige sorteerders, die meteen een plekje voor mij vrijmaakten aan de teltafel in de educatieve ruimte. Het werk was niet ingewikkeld: het jaartal achterhalen van de munt en deze vervolgens op de juiste plek op het karton leggen.

Borst is het type dat voor het goede doel het liefst op straat zou gaan staan om nietsvermoedende voorbijgangers bij de enkels te grijpen en leeg te schudden. Omdat dat niet mag, heeft hij in de hele stad melkbussen staan waar mensen hun kleingeld kunnen afstorten. De oogst van het afgelopen jaar: veertig emmers met samen tweehonderd kilo muntgeld.

Naast mij zit Bert Bronkhorst, de man die tot nog toe meer dan tachtig melkbussen beschilderde met de mooiste motieven.

Hij vertelt - stuivers sorterend met behulp van een vergrootglas - dat hij zijn inspiratie haalt uit damesbladen en behangwinkels. Hij heeft een album meegenomen met foto's van de hele verzameling, en er zitten echt prachtige exemplaren bij.

Een collectebus met een motief dat hij leende van een jurk van Máxima werd gestolen - de enige in al die jaren. Ook werd er een keer een lege melkbus teruggevonden op de wc van het AMC - mogelijk heeft een van de patiënten zijn galblaasoperatie daar ooit buiten de verzekering om met muntgeld afgerekend.

Borst houdt de opbrengst uit de bussen nauwgezet bij, en dat geeft een interessant beeld van de vrijgevigheid in de stad. Het drukke centrum is een goudmijn met ruim 10.000 euro per jaar, maar ook Oost en Zuid hebben een goede oogst. De andere stadsdelen mogen wij complimenteren met hun opvallende, euh, spaarzaamheid.

Het verzamelde geld gaat naar een veelheid aan goede doelen. De kinderboerderijen in de stad krijgen hun deel, net als de wisselende rampgebieden in het buitenland.

Er gaat nu bijvoorbeeld geld voor babykleding naar de vluchtelingen op Lesbos. Ook als er ergens in de stad een ooievaarsnest moet worden opgetrokken, trekt de muntenman - eigenlijk nog steeds de opbouwwerker van toen - de portemonnee namens alle gulle gevers.

Op naar de twee miljoen!

Reageren? patrick@parool.nl

Toon BorstBeeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden