Lezersbrief

'Moord Spui nummer 13 is geen fictie, 'gewoon' echt gebeurd'

Carolien Hoogenhout vraagt zich in een lezersbrief aan Het Parool af hoe het mogelijk is dat in het boek Amsterdam Noir de moord op twee jonge mensen op Spui nummer 13 als fictie wordt gebracht.

Het Parool
Het Spui. Beeld Google Streetview
Het Spui.Beeld Google Streetview

Bij het artikel over het nieuwe boek Amsterdam Noir van René Appel en Josh Pachter van woensdag wordt als voorbeeld een verhaal over de 'Spuimoord' verteld, dat zich afspeelt op Spui 13.

Er is een moord gepleegd, in de wonden van het slachtoffer is het merk fietsketting herkend en al snel zijn twee (ex) leden van de Hells Angels opgepakt en veroordeeld.

Als bijschrift, lees ik 'dat elke gelijkenis met bestaande personen en situaties, op toeval berust.'

'Huh? Dat kan niet kloppen,' denk ik nog.

Maar ook op de site van de uitgever staat: 'Amsterdam Noir bevat nieuwe verhalen die werkelijk gebeurd zouden kunnen zijn, maar ontsproten zijn aan de fantasie van auteurs van thrillers en literatuur.'

Hoe is het mogelijk dat dat zo wordt gebracht? Want op Spui nummer 13, zijn inderdaad twee jonge mensen vermoord, en bij de jongeman zijn sporen van een fietsketting op zijn lichaam aangetroffen, die de politie op het spoor bracht van de daders, (ex) leden van de Hells Angels.

Het was een vreselijke moord. De mensen die daar nu nog steeds werken, kunnen zich dat goed herinneren. Geen fictie, 'gewoon' echt gebeurd. Door de auteur is er alleen maar een beetje onsmakelijk omheen gefantaseerd.

Carolien Hoogenhout, Zaandam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden