Opinie

'Mooi, een nieuw zwembad, maar investeer ook in de organisaties'

De 276 miljoen euro die Amsterdam in sport steekt gaat alleen naar velden en voorzieningen. Voor de verenigingen lost dat niets op, aldus Marielle Beers, secretaris van de ­Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870.

De stijgende kosten van zwembaden maken het steeds moeilijker voor zwemclubs. Beeld Mats van Soolingen
De stijgende kosten van zwembaden maken het steeds moeilijker voor zwemclubs.Beeld Mats van Soolingen

Fijn om maandag in Het Parool te lezen over de plannen van wethouder Simone Kukenheim om fors te investeren in de sport in Amsterdam. Er komen nieuwe sportvelden, hallen en zelfs een nieuw zwembad. Vooral dat laatste trok mijn aandacht, aangezien ik bestuurslid ben van de oudste zwemvereniging van Nederland.

Tegelijk met dit goede nieuws kregen wij bericht van Optisport, de exploitant van onder andere het Bijlmerbad, waar wij trainen en zwemlessen geven. Deze boodschap was niet positief, de huur gaat omhoog. Als reden geeft Optisport de verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent.

Tevens zijn er volgens de verhuurder 'contractuele afspraken met de gemeente om 1,5 procent te indexeren'. Diezelfde gemeente trekt 276 miljoen euro uit om meer mensen aan het sporten te krijgen.

Voor ons gaan de twee verhogingen samen om ongeveer 7 procent. Dat lijkt misschien niet veel, maar voor een vrijwilligersclub die iedere cent moet omdraaien om de maandelijkse rekeningen van Optisport te kunnen betalen, is het veel geld. Geld dat moet worden opgebracht door onze leden.

Afhaken
De meeste van deze leden wonen in Zuidoost, een gebied dat niet bekendstaat om zijn kapitaalkrachtige inwoners. Van de kinderen die bij ons zwemlessen volgen, krijgt 70 procent dat vergoed via het Jeugdfonds Sport. Daarom is onze contributie voor kinderen gelijk aan de maximale vergoeding, 300 euro per jaar.

Contributieverhoging zou een eigen bijdrage voor deze kinderen betekenen. In de praktijk zullen vooral ouders met meerdere kinderen afhaken. Bij onze wedstrijdzwemmers zien we al dat ouders kinderen soms terugtrekken voor een wedstrijd of niet mee gaan op zomerkamp omdat ze de kosten niet kunnen betalen.

Zwemmen is gezond. Het is goed voor je conditie, je hebt weinig kans op blessures en het is een gezellige familiesport waar de scheidsrechters met respect worden behandeld. Zwemmen is helaas ook een dure sport, omdat je nu eenmaal een zwembad nodig hebt.

Marielle Beers, Secretaris van de ­Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870. Beeld Marielle Beers
Marielle Beers, Secretaris van de ­Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870.Beeld Marielle Beers

We kunnen geen mensen ontslaan, want we hebben geen personeel. We kunnen niet besparen op overhead, want die hebben we niet. Wij hebben geen kantine, dus ook geen inkomsten daaruit.

Dankzij de inzet van onze vrijwilligers, een fikse contributieverhoging en de hulp van enkele zeer betrokken ambtenaren in Zuidoost kunnen we dit jaar zonder verlies afsluiten. Maar ik heb nu al slapeloze nachten als ik denk aan volgend jaar. Er zit echt geen vlees meer op de botten. De kaasschaaf hebben wij jaren geleden al ingeruild voor een hakbijl en nog is het niet genoeg.

De enige manier om onze kop boven water te houden is weer een contributieverhoging. Een verhoging die sommige leden niet zullen kunnen betalen. Wij staan hier niet alleen in. Van de KNZB hoorde ik dat badhuur 80 procent vormt van de totale begroting van een gemiddelde zwemvereniging.

Dus mooi dat er een nieuw zwembad komt, ­alleen zou ik het zo fijn vinden als er ook wordt geïnvesteerd in de organisaties die ervoor zorgen dat al die kinderen, maar ook volwassenen lekker kunnen sporten.

Mensen om te koesteren
Dus niet alleen investeren in stenen, maar ook in mensen. Iedere avond of op de vroege zaterdagochtend staan er in alle Amsterdamse zwembaden bekwame en bevlogen trainers en instructeurs langs het bad, die zich vaak geheel vrijwillig of tegen een reiskostenvergoeding inzetten om jonge mensen beter te leren zwemmen.

Dat is ons sociale kapitaal, deze mensen moeten we koesteren. Evenals de verenigingen die dit mogelijk maken.

Ik denk dat ik namens alle Amsterdamse zwemverenigingen spreek als ik de wethouder vraag om van die 276 miljoen nou eens een half procent te reserveren voor het goedkoper maken van het badwater. Zodat wij in 2020 toch ons 150-jarig bestaan kunnen vieren. U bent bij deze uitgenodigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden