Opinie

Moeten moslims nu wel of geen stelling nemen tegen IS?

De burgemeesters Ahmed Aboutaleb en Eberhard van der Laan riepen moslims op afstand te nemen van het radicale IS. De reacties op hun oproep lopen sterk uiteen.

Moslims demonstreren begin deze maand op de Dam tegen IS. Beeld Rein van Zanen
Moslims demonstreren begin deze maand op de Dam tegen IS.Beeld Rein van Zanen

Fatima Elatik
Oud-stadsdeelvoorzitter Oost
'Ik vind het zo langzamerhand vermoeiend worden. Moskeeën en koepelorganisaties spreken zich al weken uit. Individuele moslims, sleutelfiguren, spreken zich via allerlei fora uit. En dat zullen ze volgens mij ook blijven doen, aangezien de meeste slachtoffers van IS moslims zijn.

Het lijkt mij dat iedere moslim zich hier zorgen over maakt. Maar ik heb niets met verwachtingen van journalisten en columnisten en zeker ook helemaal niets met verplichtingen om afstand te nemen van zaken. Ik hoop dat moslims binnen de eigen gemeenschap vooral meer bewustwording creëren over het gevaar van IS voor hun kroost. Dat is echt noodzakelijk.

Afstand nemen om de massa gerust te stellen is mooi, maar zet geen zoden aan de dijk. In de gemeenschap dient het echte werk te worden verzet. En dat gebeurt nu volop. Als een journalist zich daar nou eens in verdiept. Zou verhelderend kunnen zijn. Gewoon echt journalistiek werk in plaats van verkapte politieke lippendienst.'

Tofik Dibi
Oud-Kamerlid GroenLinks
'Vergeeft u mij o superieure witte man, dat ik mij niet naar uw welbevinden heb gedragen. Ik leefde in de veronderstelling dat, aangezien ik publiekelijk geen hoofden afhak, ik mij al publiekelijk distantieerde van IS. Ik dacht ook dat al die vooral islamitische slachtoffers van IS u zouden doen beseffen dat ik meer heb te vrezen dan u. Mijn fout.

Maar gelukkig bent u er om mij altijd weer te laten weten wanneer ik niet deug en wat ik moet doen voor een aai over mijn bol. Daarom neem ik hierbij luid en duidelijk afstand van IS.

Zo. Nu kunt u weer rustig slapen vannacht en ik ben weer even braaf. Laat u het mij gerust weten als ik u weer moet gehoorzamen.'

Ibrahim Wijbenga
Jongerenwerker
'De oproep van de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam aan de moslimgemeenschap om afstand te nemen van de IS is aan dovemansoren gericht. Terwijl Duitse moslims massaal de straat opgingen om tegen de IS te ageren, hult onze moslimgemeenschap zich in stilzwijgen. Sterker: de moslims die wel reageerden namen - op een paar uitzonderingen na - geen afstand van IS, maar van Aboutaleb en Van der Laan die met deze oproep als boven de partijen staande burgemeesters hun boekje te buiten zouden zijn gegaan. Met name de oproep van Aboutaleb zou polariseren.

Het is de wereld op zijn kop. Wij zouden hen hiervoor juist dankbaar moeten zijn. Iedereen heeft de morele plicht stelling te nemen tegen de IS-genocide. En de moslimgemeenschap al helemaal. De uitleg die IS aan de islam geeft, is ons geloof onwaardig. Elke moslim die hiertegen geen stelling neemt, verzaakt aan zijn geloof. Na de aanvallen op IS in Syrië en Irak laten de strijders hun ware gezicht zien en bedreigen ze onze samenleving met willekeurige aanslagen tot en met onthoofdingen aan toe.'

Ahmet Kaya
Projectmanager academisch werkveld Platform INS
'Ik begrijp dat er een sterke wens was voor een tegengeluid van moslims, maar ik denk dat die periode van distantiëring achter de rug is. De stilte is namelijk al doorbroken. Zo heeft Platform INS nog deze week een veroordeling van Fethullah Gülen, een belangrijke islamitische geleerde, geplaatst in de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Onder andere een koepel van de meeste moskeeën in Nederland (CMO) en een aantal andere grote organisaties hadden eerder ook al afstand genomen. Om hierna nog op individueel niveau van moslims te vragen zich te distantiëren zal, vrees ik, een averechts effect hebben. '

Nourdine Tighadouini
Publicist
'Wereldwijd spreken islamitische organisaties en moslims zich uit tegen IS. Desalniettemin blijft de 'roep' van sommige Nederlandse columnisten, opiniemakers en politici: 'Moslim, distantieert u'. Het is en blijft een aantrekkelijke oneliner.

Als Marokkaanse moslim moet je onderwijl al afstand nemen van Jodenhaat, homohaat, criminaliteit, vrouwenonderdrukking en nu dus ook van IS. Nederland een individualistisch land? Tenzij moslim, want dan behoort men tot een collectief.

Maar we vragen linksgeoriënteerde personen niet zich te distantiëren van Volkert van der Graaf, christenen worden niet gelijkgeschakeld met de Ku Klux Klan, iemand die lid is van de VVD hoeft zich niet te verantwoorden voor massamoordenaar Anders Breivik. Waarom? Er is namelijk een verschil tussen weldenkende mensen en gewelddadige radicalen.

De spastische manier waarop er gedebatteerd wordt over moslims is al geruime tijd absurd te noemen. En de verplichting zich uit te spreken, raakt helemaal kant noch wal.'

Ewoud Butter
Hoofdredacteur Republiek Allochtonië
'Ik ken verschillende mensen die tot voor kort niet bang waren voor de islam, maar dat zijn geworden door beelden van de barbaarse praktijken van Islamitische Staat en de steunbetuigingen die IS krijgt van een klein groepje Nederlandse moslims. Dat deze mensen bang zijn, kan ik me voorstellen, en dat ze gerust gesteld willen worden ook.

Tegelijkertijd vind ik het in onze geïndividualiseerde samenleving een volstrekt achterhaalde vorm van groepsdenken om alle moslims aan te spreken op het gedrag van een relatief kleine, afwijkende groep. Het lijkt amper een rol te spelen dat moslims ook slachtoffer van IS zijn.

De blijvende roep om afstand te nemen is illustratief voor het diepgewortelde wantrouwen waarmee moslims in Nederland worden bejegend en ook voor de mate waarin het debat, door verschillende partijen, de laatste jaren is gepolariseerd.'

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden