Han Lips

Moet ook De Grote Geschiedenisquiz de toekomst vrezen?

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Grote Geschiedenisquiz.

De Grote Geschiedenisquiz Beeld NPO2
De Grote GeschiedenisquizBeeld NPO2

Woensdag werd bekend dat de NTR stopt met Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Meteen maar: Lips gaat Het Groot Dictee missen. Hij zal wel van de ouwe stempel zijn, maar jaarlijks werd in december het notebloc tevoorschijn gehaald om de onmogelijke zinnen die Philip Freriks geduldig voorlas zo goed en zo kwaad als het ging neer te pennen. Uitnodigingen voor een bezoekje aan de Eerste Kamer zijn meermaals afgeslagen: openbare vernedering staat niet hoog op de wensenlijst.

Het moet één van de redenen zijn dat de kijkers afhaken: het wemelde niet zelden van de przewalskipaarden, tseetseevliegen en andere onuitstaanbare ­hersenbrekers. Een proefwerk waarvoor je nooit een voldoende haalt. En dan zo'n enorme uitslover op tv die wél een voldoende haalt.

Datzelfde geldt in zekere zin voor De Grote Geschiedenisquiz, die donderdag werd uitgezonden op NPO2. De quiz heeft een voorliefde voor ondoenlijke vragen uit vergeten tijdperken. Lips zag weer heel wat BN'ers instemmend knikken als presentator Joost Karhof een historisch feitje van zijn kaartjes oplepelde dat ze overduidelijk voor het eerst hoorden.

De Kerstvloed van 1717 ontstaan doordat boeren zand van de dijken haalden voor op het land? Natuurlijk! Prinsjesdag in 1887 verschoven van maandag naar dinsdag, zodat Kamerleden niet meer op zondag naar Den Haag hoefden te reizen? Duh!

En Karhof maar beweren dat er mager werd gescoord.

De Grote Geschiedenisquiz mag zich na zestien jaar voorzichtig zorgen maken. Het tempo is net als in het dictee verbijsterend laag, vorig jaar waren er weer minder kijkers en het programma wordt ook uitgezonden door de NTR.

De editie van 2017 is trouwens gewonnen door journalist Eric Smit en onze Hiske Versprille, die samen ook in de finale van De Slimste Mens stonden. Uitslovers.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden