Lezersbrieven

'Moet de gemeente niet eens zelf op cursus?'

Paroollezers Martin de Jong en Lucia Evers reageren op de cursussen die stadsdeel West aanbiedt tegen de verstening. 'Hele binnentuinen worden dichtsgemetseld.'

Columbusplein Beeld Google Streetview

Columbusplein

Stadsdeel West biedt bewoners cursussen klimaatbestendig tuinieren aan, waarin ze tips krijgen hoe ze hun tuin kunnen 'ontstenen'. Een goed initiatief, maar laat het stadsdeel ook naar zichzelf kijken.

In 2015 werd aan de bewoners van het Columbusplein gevraagd om met ideeën voor het plein te komen. Eén van de punten die daaruit naar voren kwam, is dat het plein veel te versteend is.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en is er aan vergroening nog weinig gedaan. De kinderen op het plein spelen op een geasfalteerde vlakte, zowel het deel met speeltoestellen als het voetbalgedeelte. Dit terwijl er inmiddels genoeg kennis is over hoe kinderen het liefst spelen: niet in een versteende 'grijze' omgeving, maar op groene en gevarieerde speelplekken met natuurlijke mate­rialen.

Ook voor de omwonenden kan het plein een stuk beter. Door de versteendheid en openheid heeft het een enorm galmende akoestiek, waardoor je vaak meer het idee hebt naast een sporthal te wonen dan aan een plein. Daarnaast is een groener plein voor iedereen veel aangenamer om naar te kijken.

Dus kom op stadsdeel West, sla zelf ook aan het ontstenen. Maak het Columbusplein groener, zachter en mooier.

Martin de Jong, Amsterdam

Verstening

Amsterdam is begonnen met cursussen voor bewoners in West om ze bewuster te maken van het belang van groen in de buurt. 'Red het klimaat, weg met die tegels' is het motto.

De komende twee jaar wordt dit plan doorgetrokken naar de hele stad en daarvoor trekt de gemeente 2 ­miljoen euro (!) uit.

Moet de gemeente niet eens zelf op cursus en daar ­leren te stoppen met het toestaan van stenen uitbouwen in tuinen, het ­verlenen van vergunningen voor dakopbouwen en onderkeldering van woningen?

Hele binnentuinen van woonblokken worden de laatste jaren dicht­gemetseld met uitbouwen. Dakopbouwen geven een extra groot risico op lekkage bij heftige regenval en waar blijft het water als een hele straat zijn woning heeft laten onderkelderen? Je ziet de problemen nu al ontstaan.

Ook vanuit esthetisch oogpunt is het rampzalig wat er in de stad gebeurt. Er gaat geen dag voorbij of je ontdekt wel weer een of andere 'keet' op een mooi klassiek woonblok in de stad. Of je merkt dat een fraaie binnentuin is verdwenen onder metselwerk.

Lucia Evers, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.