Han LIps

Moestuin is frisse start voor Vrouwen van Venserpoler

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Vrouwen van Venserpolder.

2Doc: Vrouwen van Venserpolder.Beeld screenshot

Had Lips ooit iemand aangesproken met dame? Nee toch zeker? De gedachte kwam op toen deze aanspreekvorm in 2Doc: Vrouwen van Venserpolder verrassend goed bleek te werken.

De Surinaamse grootmoeder Melie trok van deur tot deur in haar portiek met de vraag wie meedoet aan de nieuwe buurtmoestuin. Zelfs de jongste buurvrouwen sprak ze aan met een geaffecteerd dááá-me. "Dame, heeft u interesse in een moestuin?" Zeg dan maar eens nee.

Melie was de onbetwiste hoofdpersoon in een knappe documentaire over een woonblok in Zuidoost. De binnentuin tussen de portiekflats had jaren op slot gezeten. De buurt was te ver heen. Alle buurvrouwen konden erover meepraten.

Vuilniszakken werden vanaf het balkon naar beneden gekieperd. De een was in elkaar geslagen, de ander in huis overvallen waar de kinderen bij waren. Het besluit om de binnentuin open te gooien voor een moestuin was een frisse start.

Dat was het ook voor Melie. Haar leven was niet erg ladylike. Op haar flatje in Venserpolder had ze 7 kinderen en 5 kleinkinderen grootgebracht, maar al sinds haar komst naar Nederland in 1982 kwam ze niet graag onder de mensen. Een zoon zat in de gevangenis, maar ze vertikte het hem daar te bezoeken. Zelf zat ze diep in de schulden.

De tuin - goedkope groenten, Surinaamse groenten - gaf lucht. Het planten, het wieden en het oogsten: het was een oase voor de zorgen van alledag. Of zoals een buurvrouw zei: het was alleen al reden om bijtijds uit bed te komen.

Mannen figureerden in de documentaire alleen als het neefje dat niet wil deugen of als de wijkconciërge die een tomaatje kwam proeven. Nu was de beurt aan de vrouwen van Venserpolder. Aan het einde van het seizoen vierde Melie met haar nieuwe vriendinnen dat ze de schuldsanering had volbracht: "Dames, bedankt voor de eenheid."

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden