Lezersbrief

‘Misschien kunnen er excuses komen voor behandeling Amsterdamse arbeiders’

Femme Markestein betoogt in deze lezersbrief dat Amsterdam alleen excuses moet maken aan de nakomelingen van slaven namens degene die werkelijk profiteerden van de slavernij.

Femme Markestein
Het Nationaal Monument Slavernijverleden tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark.  Beeld ANP
Het Nationaal Monument Slavernijverleden tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark.Beeld ANP

Mijn voorouders waren eveneens expats. De voorouder wiens naam ik draag, werd in 1809 geboren in Gouda en is als los werkman naar Amsterdam getrokken. Een van zijn zoons was mijn overgrootvader en, geboren in 1848, moest hij als kind van zes al gaan werken. Geen school voor hem, noch voor zijn broers en zusjes.

Als man en vader woonde hij met zijn gezin van twaalf kinderen, van wie er maar vier hun kindertijd hebben overleefd, in een kelderwoning in de Kerkstraat, die onderliep, telkens als de Amstel overstroomde. Ook hij was los werkman en zijn kleinzoons, mijn vader en oom, ­hebben nog geweten van zijn goede naam: ‘Markestein? Ja, dat was een harde werker’.

Misschien kunnen er ook excuses komen voor de manier waarop de Amsterdamse arbeiders van toen zijn behandeld.

Arbeiders zonder wie er geen gracht zou zijn gegraven, geen grachtenpand had worden gebouwd, geen schip had gevaren, zonder wie er hele­maal geen economie zou zijn geweest, maar die nooit, zelfs in de verste verte niet, loon naar werken hebben gekregen.

Net te veel om dood te gaan maar te weinig om van te leven. Geen woning voor hen, geen onderwijs. Niets.

Laat Amsterdam excuses maken aan de nakomelingen van slaven, maar dan wel namens degenen die werkelijk hebben geprofiteerd van de slavenhandel en slavernij.

Femme Markestein, Bussum

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden