null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Misschien is Nigeria een leuk land voor minister Slob

PlusTinkebell

Happy heet ze. En haar vriendin heet Esther. Mogelijk heeft u weleens van haar gehoord, want even was ze in het nieuws, afgelopen augustus. Happy komt uit Nigeria, waar op het hebben van homoseksuele relaties een gevangenisstraf tot 14 jaar of, in het shariagebied, zelfs de doodstraf staat.

Des te schokkender was het daarom dat Happy hier in Nederland in het azc door landgenoten werd overgoten met kokend water toen ze haar vriendin bezocht. Woedend waren we. Want hier doen we niet aan homohaat. In Nederland behandelen we iedereen, ongeacht afkomst, gender of voorkeur, hetzelfde. Op internet werden foto’s van haar lichaam vol eerste- en tweedegraads brandwonden gedeeld en massaal werden kaarten naar Happy gestuurd. Ter steun. Ter verafschuwing van het voorval. En ter omarming van haar en iedereen die wordt onderdrukt en bestraft in het zichzelf zijn.

Vol ongeloof las ik maandag dan ook het bericht dat de IND vorige week had besloten om Happy geen asiel te verlenen. Ze vonden haar ‘niet overtuigend gay genoeg en trekken haar geaardheid in twijfel’. Kennelijk zijn we hier in Nederland zo overtuigd van de veiligheid van iedereen die zich op enige wijze identificeert als lhbtq, dat men wordt geacht alles in het spectrum van geaardheid maar van de daken te schreeuwen.

Binnen ditzelfde universum bestaat er ook nog Arie Slob. Aardige man. Minister Onderwijs. En hij accepteert iedereen. Echt. En daarom ging hij afgelopen maandag viraal. Dwars door de tweets over Happy heen. Er was namelijk een debatje over de burgerschapsopdracht van scholen.

En een van de aangedragen onderwerpen was een verklaring die in Nederland door de ouders van ten minste 35 reformatorische scholen ondertekend moet worden, waarin staat dat homoseksualiteit onacceptabel is. Indien ouders niet schriftelijk akkoord gaan met deze afwijzing, weigert de school toelating. Nigeriaanse toestanden. Volstrekt onacceptabel in ons land.

Behalve dus voor Arie Slob, die iederéén accepteert. Ook mensen en scholen met discriminerende, haatzaaiende inslag. “Wél moeten scholen zich vervolgens inspannen om voor alle leerlingen een veilig schoolklimaat te creëren. Ook voor lhbtq-leerlingen.”

Nu hoef je geen psychologie te hebben gestudeerd om te bedenken hoe het is gesteld met de (mentale) veiligheid van tieners die struggelen met hun geaardheid terwijl zowel hun ouders als hun school op papier hebben verklaard de uitkomst van die struggle af te keuren.

Dit resulteerde erin dat half Nederland in de pen klom om Arie Slob te vertellen dat iedereen accepteren iets anders is dan discriminatie en uitsluiting systematiseren. En dat Nigeria wellicht een leuk land is voor hem. Met succes. Gisteren kwam hij met een nieuwe verklaring: “Van ouders vragen om homoseksualiteit af te wijzen gaat toch te ver.”

En Happy, die krijgt op 16 november een laatste kans om te bewijzen dat ze lesbisch genoeg is voor ruimdenkend Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden