Mirik Milan: 'Actie nodig tegen racisme en antihomogeweld'

Het antihomogeweld moet stoppen, schrijft Mirik Milan, nachtburgemeester van Amsterdam. Hij pleit voor een evenement over nachtelijke culturele diversiteit. 'We moeten het voorbeeld willen geven.'

Het Parool
Nachtburgemeester Mirik Milan Beeld Phillipe Vogelezang
Nachtburgemeester Mirik MilanBeeld Phillipe Vogelezang

Weapon of choice, dit keer een baksteen. Je kunt toch niet zomaar iemand een paar pompen verkopen omdat je denkt dat hij homo is? Wie doet zoiets, vraag ik me af. Was het enkel antihomogeweld, of zit er bij de daders meer achter? Komt hun geweld voort uit woede en onmacht, omdat de daders zelf ook gediscrimineerd worden?

Het antihomogeweld moet stoppen, maar we moeten ook uitzoeken waar het echt vandaan komt.

Ik kom hierop omdat ik recentelijk luisterde naar een interview met ­Gloria Wekker, die de Joke Smitprijs 2017 ontving. Wekker had het over intersectionaliteit oftewel kruispuntdenken. Volgens haar vloeit discriminerend gedrag voort uit meerdere factoren samen, zoals etniciteit, gender, seksualiteit en sociaal-economische klasse.

Gemakkelijke prooi
Hierdoor vraag ik me af of er een verband is tussen zelf gediscrimineerd worden en het haten van mensen die anders zijn en mogelijk een gemakkelijke prooi vormen.

Het interview met Gloria Wekker heeft mij als witte man doen beseffen dat er actie en daadkracht nodig is. Niet weer een spoeddebat, inspreeksessie van het nachtleven in de raad, maar maatregelen die laten zien dat het Amsterdam menens is.

Juist nu, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, kunnen ook wethouders zich uitspreken, met ideeën komen en het debat richting geven! Zodat we de lieve stad blijven die Amsterdam volgens oud-burgemeester Van der Laan is.

Maatregelen treffen tegen racistisch haatgedrag en antihomogeweld die impact hebben. Een gerichte aanpak vanuit de gemeente die vergelijkbaar is met Van der Laans succesproject van de Top 600, waarin alle partijen samenwerken, maar waarbij mensen voor beleid gaan.

Nachtelijke culturele diversiteit
Heel graag zou ik met een grote groep Amsterdammers vanuit alle kanten aan de slag gaan om jongeren nu echt te bereiken. Een project dat gaat over nachtelijke culturele diversiteit en kan leiden tot meer sociale en etnische inclusiviteit.

Waarom organiseert Amsterdam niet elk jaar een stadsbreed evenement vergelijkbaar met de Gay Pride, maar dan voor culturele diversiteit/ inclusiviteit? Waar hiphop gemixt wordt met opera. Waar Arabische muziek geremixt wordt tot een houseplaat en waar iedereen met ­elkaar danst.

Een evenement waarvoor óók 500.000 mensen naar de stad willen komen. We moeten als hoofdstad het voorbeeld willen geven. Dan zijn wij als Amsterdam op het gebied van diversiteit/inclusiviteit een voorbeeld voor het hele land en misschien wel voor Europa.

Antihomogeweld: Waarom zegt de politie dat niet?

De woede was groot na twee recente mishandelingen van homoseksuele mannen in Amsterdam. De politie zou volgens critici liever niet benoemen dat het om antihomogeweld gaat. Is dat zo?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden