PlusColumn

Minstens een negen op de Schaal van Van Basten

David EndtBeeld Wolff

'Ha die Jan, hoe gaat het?" Een ontmoetingsbegroeting bij het betreden van de tribune van het stadion van Telstar.

De oude bekende draagt de suggestieve bijnaam 'De Sliert van de Vliert', die hoort bij Jan van Grinsven, oud-keeper en blijvend boegbeeld van FC Den Bosch, hedenmiddag de tegenstander van Telstar.

"Het gaat goed," meldt Jan, hij kijkt naar de wedstrijd uit. Na jaren van kwijnend bestaan speelt zijn club weer een rol van betekenis. Hij zet zich in een plastic zeteltje en slaat zijn sjaal om de hals: oostenwindvenijn. Ikzelf ben vergeten een das mee te nemen, ik ril en kras met kreupelhoutvingers aantekeningen op een papiertje.

Hans, oud-teamgenoot bij Ajax, zit naast mij en vraagt wat ik opschrijf. Ik wijs op het middagmaantje dat tegen de blauwe hemel geplakt zit: inspiratie komt van overal. Hans lacht en dan is er het moment.

Hoekschop vanaf rechts voor Telstar. Witte Leeuwenaanvoerder Frank Korpershoek meldt zich voorin. De bal zwiept voor het doel, Korpershoek volgt zijn impuls en overtreft zichzelf: acrobatische coördinatie, moed en stijl vinden elkaar in een formidabele omhaal. Alles klopt.

Even is er, rustend op de lucht, het verstillingsmoment met daaraan vast de impact van wreef op bal. Die is zo perfect dat je meteen weet: doelpunt! Keeper Van der Steen is verslagen en iedereen aanwezig staat op en bewondert met oohs, aahs en applaus.

Dit was werkelijk een vijf-sterrenomhaal. Het wordt ­vaker geprobeerd, maar zo gelukt als die van Korpershoek zie je ze zelden. Minstens een negen op de Schaal van Van Basten. Hè ja, Van Basten en zijn omhaal. Dat was in De Meer.

Natuurlijk weet Hans het ook meteen: 1986, Ajax-FC Den Bosch. Toen creëerde Marco van Basten zijn stilistisch mirakel, met keeper Jan van Grinsven, alias 'De Sliert van de Vliert' als schuldloos slachtoffer. Kijk, daar zit ie, Jan. Hij blaast een lachje door zijn sjaal.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden