Lezersbrief

'Metropolitane visie ontbreekt bij Hoes'

Volgens voormalig Amsterdams wethouder Geert Dales is het tijd voor een metropoolbestuur onder strakke leiding van Amsterdam. 'Het is ridicuul dat de feitelijke invloed van Amsterdam niet allang is omgezet in formele bestuurlijke slagkracht.'

Afzwaaiende burgemeesters Jeroen Nobel (Aalsmeer), Onno Hoes (Haarlemmermeer) en Bas Eenhoorn (Amstelveen) werden zaterdag in deze krant geïnterviewd. Beeld Erik Smits
Afzwaaiende burgemeesters Jeroen Nobel (Aalsmeer), Onno Hoes (Haarlemmermeer) en Bas Eenhoorn (Amstelveen) werden zaterdag in deze krant geïnterviewd.Beeld Erik Smits

Wat een hilarisch interview met de waarnemende en vertrekkende burgemeesters van Amstelveen, Aalsmeer en Haarlemmermeer (Het Parool, zaterdag).

Maar goed ook dat ze vertrekken: met dit geweeklaag komen de gemeenten rond Amsterdam niet vooruit. Amstelveen wil de onderhoudskosten van het in de gemeente liggende Amsterdamse Bos niet lappen, maar klaagt wel dat Amsterdam besluit er een festivalletje te houden.

Al in 2001 stelde ik als Amsterdams wethouder Sport, verantwoordelijk voor de sportaccomodaties in het Bos, toenmalig Amstelveens burgemeester Kamphuis voor het gebied aan Amsterdam over te dragen, zodat bezit, beheer en gebruik in één hand vielen. Ik werd nog net niet gekielhaald.

Om volk naar een bloemenpretpark te krijgen, noemt de gemeente Aalsmeer dit 'Amsterdam Flori World', kennelijk zonder te beseffen dat daarmee de ondergeschiktheid aan wat Amsterdam wenst krachtig wordt bezegeld.

Gemiezemaus
Hoes (Haarlemmermeer) maakt het helemaal bont door te claimen dat Amsterdam zich niet met het in zijn gemeente liggende Schiphol moet bemoeien. "Ze houden zich wel gedeisd," snoeft Hoes, kennelijk vergeten dat vorig jaar niemand hem belde toen de wegen naar Schiphol werden afgesloten vanwege een stroomstoring. Het is ook kolder.

Amsterdam is niet alleen aandeelhouder van de luchthaven, maar is door zijn bestuurlijke gewicht en aanwezige deskundigheid de enige gemeente die tegengas kan geven aan de macht en kracht van de lucht­haven en zijn lobby.

Daar komt Haarlemmermeer niet aan te pas. Bij een ramp of andere crisis heeft Haarlemmermeer de faciliteiten niet die te bestrijden. Dat gebeurt regionaal onder leiding van Amsterdam. Het is ridicuul dat de feitelijke invloed van Amsterdam niet allang is omgezet in formele bestuurlijke slagkracht.

Het interview is een prima illustratie voor de urgentie van een nieuwe poging tot een echt metropoolbestuur onder strakke leiding van Amsterdam. Als huidig inwoner van Hoofddorp, gezien de geringe afstand en perfecte ov-bereikbaarheid niets anders dan een buitenwijk van Amsterdam, zie ik het gemiezemaus van deze Calimero's met lede ogen aan. Ik hoop dat hun opvolgers meer metropolitane visie en lef hebben.

Geert Dales, Hoofddorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden