Lezersbrief

‘Met zijn uitspraak steunt Frits Huffnagel de onderdrukking’

Axmed Maxamed en Tomas Derckx reageren op de uitspraken van Frits Huffnagel over vluchtelingen. ‘Het is een uitspraak die niet hoort bij de voorzitter van een meerdaags evenement dat staat voor inclusie en acceptatie.’

Het Parool
null Beeld Van Der Velde Leo
Beeld Van Der Velde Leo

De voorzitter van stichting Amsterdam Gay Pride (AGP), Frits Huffnagel, zei dinsdag in het radioprogramma Spraakmakers dat vluchtelingen niet meer toegelaten moeten worden in Nederland.

Huffnagel zei ‘dat het elke keer hetzelfde is,’ waarna hij vervolgde: “Wij zien een kind en denken dan: o, wat zielig, terwijl we niet zien dat de vader misschien oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder dat heeft gefaciliteerd.”

Het is een uitspraak die niet hoort bij de voorzitter van een meerdaags evenement dat staat voor inclusie en acceptatie. Hoewel deze uitspraken zijn gedaan op persoonlijke titel, kan het niet los worden gezien van zijn functie als Pridevoorzitter. Xenofobie, racisme en islamofobie zijn geen persoonlijke meningen, maar institutionele vormen van onderdrukking. Die horen niet thuis in het fundament van Pride Amsterdam, wat overigens ook in hun eigen gedragsregels staat.

Extreemrechtse retoriek

De organisatie hing vorig jaar nog vlaggen op met teksten als #Blacklivesmatter en #stopkillingtrans­people en het laat al een aantal jaar een boot voor lhbtiq+-vluchtelingen meevaren. Door dit soort uitspraken van de voorzitter rijst de vraag in hoeverre deze acties dienen als marketing of dat het daadwerkelijk beleid is vanuit de organisatie.

De heer Huffnagel probeert met zijn uitspraken vluchtelingen neer te zetten als een bedreiging voor onze samenleving. Een retoriek die vaak gebruikt wordt door extreemrechts. Juist bij de emancipatiestrijd van gemarginaliseerde groepen is het belangrijk dat mensen in een machtspositie aansprakelijk worden gehouden wanneer ze groepen actief buitensluiten.

Pride Amsterdam stelt in een verklaring op Facebook dat lhbtiq+-vluchtelingen wél welkom zijn in Nederland. Hiermee maakt de organisatie onderscheid tussen vluchtelingen en insinueert men dat de ene groep wel welkom is en de ander niet. De organisatie distantieert zich niet van de uitspraken van de heer Huffnagel, en ze spreekt ze ook niet tegen.

Juist omdat wij als lhbtiq+-gemeenschap weten hoe onderdrukking werkt, moeten wij ons strijdbaar opstellen en alle vluchtelingen welkom heten. Wij roepen organisaties en personen dan ook op zich uit te spreken over de uitspraken van de heer Huffnagel en samen te strijden voor een inclusievere Pride.

Axmed Maxamed en Tomas Derckx, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden