Opinie

‘Met versterkte gebedsoproep los je de problemen van moslims niet op’

De Blauwe Moskee wil de oproep tot gebed versterkt afspelen. Het plan gaat volgens Mourad Taimounti, fractievoorzitter Denk Amsterdam, voorbij aan de échte problemen van moslims in de hoofdstad.

Mourad Taimounti
 Het gebed op vrijdagmiddag in de Blauwe Moskee in Nieuw-West.   Beeld Marc Driessen
Het gebed op vrijdagmiddag in de Blauwe Moskee in Nieuw-West.Beeld Marc Driessen

Recent is de Blauwe Moskee in Het Parool met wat ons betreft een moedige en sympathieke aankondiging gekomen dat de Amsterdamse moskee in Nieuw-West de oproep tot gebed versterkt wil gaan afspelen.

Dit zou er volgens de moskee op gericht zijn om de islam in Amsterdam te normaliseren. Maar hoe de Blauwe Moskee omgaat met politieke kwesties als deze is kenmerkend voor de politieke achterstelling van de islamitische gemeenschap. Islamitische instellingen zijn selectief in wat ze aankaarten en zouden beter de pijlen kunnen richten op de échte problemen waar moslims tegenaan lopen.

Onze vrouwen worden bespuugd en aangevallen, onze jongeren worden gediscrimineerd, islamitisch onderwijs staat nota bene als best scorende basisonderwijs onder druk, islamitische instellingen worden wereldwijd bedreigd en aangevallen, de hetze tegen halal slachten is al jaren aan de gang, er loopt een parlementaire enquête inzake financiering van islamitische instellingen, moslima’s worden beperkt door het verbod op gezichtsbedekkende kleding en de moskee denkt dit allemaal te kunnen oplossen door de gebedsoproep versterkt af te spelen en hiermee de islam meer te normaliseren.

De eenheid ontbrak

Wat zou het prachtig zijn als het allemaal zo makkelijk was. Ik krijg er persoonlijk net als veel andere moslims een warm gevoel van als ik de azan hoor, maar de realiteit is dat we zonder eenheid geen deuk in een pakje boter slaan.

Deze eenheid ontbrak toen we onlangs nog alle moskeebesturen op het stadhuis in Amsterdam hadden uitgenodigd voor een bijeenkomst inzake de veiligheid van islamitische instellingen. Een initiatief waar moskeebesturen zelf de beste invulling aan konden geven. Van de tientallen moskeeën zijn er drie komen opdagen. Het lijkt erop dat moskeebesturen alleen tijd maken wanneer er foto’s met bewindslieden gemaakt kunnen worden. Zie dan maar eens als volksvertegenwoordiger de bittere noodzaak voor veiligheidsmaatregelen hard te maken bij de aanwezige veiligheidsadviseur van burgemeester Halsema.

Tijdens een goed inhoudelijk gesprek van meer dan een uur met deze drie aanwezige moskeeën kwam de bittere noodzaak weer aan het licht. Geweldsincidenten die de media en de gemeente nooit hebben bereikt. Voorbeelden van vandalisme tot aan bedreigingen. Een moskee gaf aan dat recentelijk iemand naar binnen was geslopen en de hele gebedsplaats had gevandaliseerd met alcohol.

De moskeebestuurders kregen geen terugkoppeling over de gedane meldingen. Kan de adhaan het veiligheidsprobleem van islamitische instellingen oplossen? Of is de vraag naar de gebedsoproep een afleiding van waar we als islamitische gemeenschap écht tegenaan lopen en momenteel niets tegen kunnen doen? Zou het dan echt zo kunnen zijn dat de vele moskeekoepels het in tegenstelling tot de hierboven genoemde punten wél eens zijn over de gebedsoproep? Dat zou een unicum zijn.

Onbenutte kansen

De islam is wat mij betreft niet iets waar je selectief uit kunt shoppen voor zelfprofilering en het behartigen van privébelangen.

Hoeveel kansen zijn er nog onbenut vanuit islamitische instellingen? De échte normalisering bereik je door vanuit eenheid een culturele en maatschappelijke functie in de wijk op je te nemen. Denk bijvoorbeeld aan taallessen, een halal voedselbank, sociale raadslieden, ondersteuning van onze jongeren met betrekking tot werk- en stageplekken, bijles als je bijvoorbeeld slecht in wiskunde bent, het tegengaan van eenzaamheid onder onze ouderen, opvang van mensen zonder huisvesting, ruimte voor maatschappelijk werk en nog veel meer. De moskee is immers meer dan alleen een gebedsplaats, zij staat centraal in het leven van vele Amsterdammers.

Als wij zo trots zijn als moslims op de adhaan (gebedsoproep), waarom doen wij dan zo geheimzinnig over de Koranlessen? Wees trots dat je Koranles geeft als moskee en vermom het niet als ‘naschoolse activiteiten’ of ‘taalles’. Normaliseren begint eerst bij het accepteren van jezelf. De azan is belangrijk en de uitnodiging tot aanbidding staat centraal in de islam, maar juist de weg naar de moskee moet veilig en open zijn voor iedereen.

Mourad Taimounti. Fractievoorzitter Denk Amsterdam.  Beeld Twitter
Mourad Taimounti. Fractievoorzitter Denk Amsterdam.Beeld Twitter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden