Opinie

'Met steeds minder groen is hitte in Amsterdam niet zo vreemd'

Het is niet verwonderlijk dat de temperatuur op sommige plekken in de stad oploopt nu overal bomen worden gekapt, schrijft Lammert van Raan, duo-raadslid bij de Partij voor de Dieren, vandaag in een opiniestuk in Het Parool.

De hittekaart van AmsterdamBeeld Jorris Verboon

Groot op de voorpagina van Het Parool van 30 juni staat: 'De stad is één groot hitte-eiland.' En dat is zo, de hittekaart geeft met felrode kleur de gebieden aan die in de stad tien graden heter zijn dan buiten de stad. Dat kan oplopen tot 39 graden, zeg maar hoge koorts.

Wie de kaart bekijkt, ziet waar het koeler is. Precies: bij parken, plekken waar veel groen is en water. Kijk bijvoorbeeld bij het Vondelpark, grote delen van West, het Diemerpark, het Oosterpark, Zuidoost. Overal waar het koeler is, is het groener.

Bouwwoede
Dat is meteen een goede gelegenheid om te kijken waar dat groen de komende jaren dankzij de bouwwoede van het D66/VVD/SP college gaat verdwijnen: bijvoorbeeld in de 'oksel' van de A9/A2, de volkstuincomplexen Tuinpark Dijkzicht, Ons Lustoord, De Federatie, Nieuw Vredelust.

Of neem de onophoudelijke bomenkap. Veel Amsterdammers (en met name bewoners) zullen niet weten dat een deel van de bomen aan de Mauritskade er in 2016 en 2017 aan gaat vanwege verbreding voor meer asfalt.

Droomwereld
Of neem het Oosterpark. 'Verdubbeling' heette het project, dat doet vermoeden dat het park groter wordt.Dat mag zo zijn, maar de verdubbeling lijkt vooral te slaan op het aantal te houden festivals; veel bomen zijn omgekapt, ook omwille van zichtlijnen en eisen van projectontwikkelaars. Dan het grootste hotel van Amsterdam bij de RAI, ten koste van de groene Zuidelijke Wandelweg. Afijn, de lijst gaat door en door.

Bizar is dat dit college nog steeds in een droomwereld leeft van ongebreidelde groei van Amsterdam ten koste van groen en meer. Het is niet voor niks dat de Partij voor de Dieren vroeg om in het kader van Ruimte voor de stad (lees: hoe gaan we waar 70.000 woningen bouwen de komende tijd?) te bekijken hoeveel groen er per saldo met deze plannen in de stad bij komt.

Ondertussen doen de bouwplannen van dit college nog het meeste denken aan de cartoon van de mens die de tak waarop hij zit, afzaagt. Dat we het bos niet meer zien, komt door het kappen, niet door de bomen. Maar met een VVD die mogelijk in beroep wil gaan tegen de klimaatoverwinning van Urgenda is dat misschien niet zo verwonderlijk.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Beeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden