Opinie

‘Met preventief fouilleren los je drugshandel niet op’

Het is kortzichtig om burgemeester Femke Halsema verantwoordelijk te houden voor de invloed van drugscriminelen op Amsterdam, aldus fractievoorzitter van D66 Amsterdam Reinier van Dantzig.

Reinier van Dantzig
Het oude drugsbeleid heeft afgedaan, zegt Reinier van Dantzig. Wiet moet daarom gelega­liseerd worden. Beeld AP
Het oude drugsbeleid heeft afgedaan, zegt Reinier van Dantzig. Wiet moet daarom gelega­liseerd worden.Beeld AP

Het rapport De achterkant van Amsterdam over ondermijnende criminaliteit was donderdag voor de fractievoorzitters van VVD, CDA, Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen de aanleiding om burgemeester Femke Halsema’s aanpak in de Telegraaf ‘te weinig, te laat en te slap’ te noemen. In een kortzichtig pleidooi wordt gedaan alsof de stad kennelijk, in dat ene jaar waarin Halsema burgemeester is, uit het niets ten prooi is gevallen aan criminelen om vervolgens te concluderen dat de oplossing ligt in preventief fouilleren bij metrostations.

Er werd met geen woord gerept over de eigen verantwoordelijkheid van de bestuurspartijen VVD en CDA die vanaf 1970 samen in totaal 44 jaren in het stadsbestuur hebben gezeten of over de onderliggende oorzaken.

De achterkant van Amsterdam toont aan dat de grote hoeveelheid geld die met drugshandel wordt verdiend, ons legale economische verkeer ondermijnt. Dat is bijzonder zorgelijk, maar het is raar dat dit voor mijn collega’s als donderslag bij heldere hemel lijkt te komen. Iedereen weet dat er grote sommen geld in de drugshandel omgaan en het is naïef om te veronderstellen dat criminelen hun ondergrondse economie keurig van onze stadseconomie gescheiden houden.

Duizelingwekkende bedragen

Het is niet nieuw dat drugsgeld onze stad binnendringt. Het is niet iets van het laatste jaar, het is iets van de laatste decennia. In die decennia hebben we met man en macht een war on drugs gevoerd. Die oorlog is verloren: drugsgebruik is geaccepteerd binnen grote delen van de maatschappij en de ban op legalisatie van juist het CDA en de VVD maakt dat criminelen duizelingwekkende bedragen verdienen.

Als dit rapport één ding duidelijk maakt, dan is het dat het repressieve drugsbeleid failliet is en dat het roer radicaal om moet. We zullen wiet versneld moeten legaliseren en – op termijn – de weg naar legalisatie van xtc moeten inslaan om de grote geldstromen weg te halen bij criminelen.

In plaats van ballen te tonen als het over het toekomstige drugsbeleid gaat, zien deze partijen preventief fouilleren als het ei van Columbus. Als het aan hen ligt, moet iedere tiende persoon die uit een metrostation komt eraan geloven, met de focus op jonge mannen.

Ik wil niet in een stad wonen waar op die manier preventief wordt gefouilleerd. Natuurlijk wil je zo veel mogelijk wapens van straat halen, maar ik heb niet de illusie dat we zo ook maar één liquidatie zullen voorkomen. Die schutters nemen immers niet de metro.

De maatregel zorgt ervoor dat het wantrouwen in de politie zal toenemen, terwijl het juist in de buurten die nu worden geteisterd door liquidaties cruciaal is dat we onze informatiepositie verbeteren. We moeten weten wie dit doen, zodat ze gepakt en gestraft kunnen worden. Naar dat vertrouwen en die informatiepositie kunnen we fluiten als we in die buurten het regime van een politiestaat invoeren.

Meer schade dan goed doen

Daar komt nog bij dat we kampen met een enorm tekort aan agenten, veroorzaakt door 10 jaar VVD-beleid op het ministerie van Veiligheid. Wil je dan echt dat de agenten die we wel hebben bij de metro gaan staan om willekeurig mensen te stoppen en ze hun zakken te laten legen? Dat heeft alle grimmigheid van een politiestaat, maar dan zonder voldoende agenten.

Laten we ervoor waken dat we nu in paniek naar maatregelen grijpen die de stad meer schade dan goed doen. Ondermijning maakt al genoeg kapot. Laten we ons richten op de criminelen, zij zijn schuldig en verantwoordelijk.

Het zal niet van de ene op de andere dag gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat als we de strijd tegen ondermijning door illegale drugshandel en alle ellende die ermee gepaard gaat willen winnen, we de criminelen hun handel moeten afpakken. Uiteindelijk is legalisatie de enige weg vooruit, drugs nog zwaarder verbieden brengt een oplossing niet dichterbij.

Wat we zeker niet moeten doen – en waar ik mij namens D66 altijd tegen zal verzetten – is met dit rapport in de hand het vertrouwen van jonge mannen in de rechtsstaat ondermijnen door hen bij elk metroritje zonder reden te fouilleren.

Reinier van Dantzig, Fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Amsterdam.  Beeld Van Nerum Tammy
Reinier van Dantzig, Fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Amsterdam.Beeld Van Nerum Tammy
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden