null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Met de Super League in aantocht is de landstitel te weinig voor Ajax

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Amper tien jaar geleden draaide bij Ajax alles om de derde ster, inmiddels is de landstitel ondergeschikt aan definitieve aansluiting bij de mondiale top. Een missie die twee jaar op rij is mislukt en ook nog tegen clubs (Valencia, Getafe en Atalanta) die Ajax qua doelstelling al achter zich had moeten laten. De komende maanden moeten uitwijzen in hoeverre trainer/coach Erik ten Hag en directeur voetbalzaken Marc Overmars hierop worden afgerekend.

Direct na het eclatante succes in de Champions League werden hun contracten medio 2019 opengebroken en verlengd (Ten Hag tot 2022, Overmars tot 2024), juist om internationaal door te pakken. Daartoe werd het salarisplafond van 1 miljoen euro losgelaten en opgekrikt tot rond de 5 miljoen. Ook werden met partnerships in China, Japan, Australië en de Emiraten, opening van een kantoor in New York en een universeler sponsorbeleid (Budweiser en Curaçao Tourist Board) de basis gelegd om richting een jaarlijkse omzet van tenminste 200 miljoen euro te groeien. De benoeming van financieel zwaargewicht Leen Meijaard (ex-ceo BlackRock) tot voorzitter van de raad van commissarissen was dan ook conform de stevig opgeschroefde ambities.

Kortom, sleutelfiguren als Ten Hag en Overmars worden niet langer primair afgerekend op nationaal succes, maar vooral op de resultaten buiten Nederland. Daarom is de uitschakeling in de Champions League binnen Ajax keihard aangekomen. Een klap die niet bepaald door de al ‘ingecalculeerde’ landstitel kan worden verzacht, wel door een topprestatie in de Europa League.

Zonder die 35ste kampioensschaal is het leed trouwens helemaal niet te overzien. Werd het succesjaar 2019 met een nettowinst van 51,9 miljoen euro afgesloten, in 2020 bleef de teller op 20,7 miljoen staan en mag Ajax voor het boekjaar 2021 de KNVB op de blote knieën danken voor het niet verdelen van de startpremie voor de Champions League (34 miljoen euro) tussen Ajax en het gelijk geëindigde AZ. Die cadeau gekregen miljoenen kan de club wel eens hard nodig hebben om 2021 met zwarte cijfers af te sluiten.

In januari winnen van PSV, Feyenoord en AZ geldt voor de Ajaxtop als een veredelde vanzelfsprekendheid. Het zal Ten Hag nauwelijks extra krediet opleveren. Dat moet hij vooral verdienen via de Europa League, met Lille als eerste obstakel.

Intussen dringt de tijd. In 2024 moet de nieuwe Europese voetbalpiramide z’n beslag krijgen, met 36 clubs in de Super League, een Europa League met 32 participanten en de European Conference League met 32 deelnemers. Dit format zou zo’n 4 miljard euro opleveren, waarvan 75 procent (3 miljard) onder de 36 teams in de Super League wordt verdeeld en de resterende 25 procent (1 miljard) onder de 64 clubs in de andere twee divisies.

Binnen Ajax moeten ze er niet aan denken om straks buiten zo’n Super League te vallen, omdat er internationaal steeds te vroeg is afgehaakt. Daar verandert een landskampioenschap weinig aan.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport. Lees al zijn columns hier terug.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden