Lezersbrief

Met de plannen van Zef Hemel krijgt de stad juist méér toeristen

Jasper van Dijk en Martijn Badir betogen in deze lezersbrief dat door de plannen van Zef Hemel de overlast van toeristen in de stad juist zal toenemen. ‘Hemels visie is een strijdplan waarbij de aanname is dat de oorlog al verloren is.’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vorige week presenteerde Zef Hemel zijn toekomst­visie voor de Amsterdamse ­binnenstad. In het stuk, Een nieuwe ­historische binnenstad, stelt ­Hemel dat de binnenstad alleen ­gered kan worden van massatoerisme door toeristen naar een tweede, nader te creëren, toeristencentrum op de Zuidas te lokken.

Het is goed dat er wordt nagedacht over een langetermijnvisie. Het beeld van binnenstadbewoners is namelijk gitzwart: veel Amsterdammers geven aan zich vervreemd te voelen van hun eigen stad. Het is alleen jammer dat Hemel de oplossing in de verkeerde richting zoekt. Door zijn ideeën te volgen, zal de overlast in de stad juist toenemen.

Door economische ontwikkelingen stijgt het aantal internationale reizigers elk jaar en dus ook het aantal toeristen dat naar Amsterdam wil komen. Het aantal toeristen dat naar de hoofdstad komt, zal naar verwachting de komende twintig jaar nog eens verdubbelen. Het is opmerkelijk dat Hemel deze groei als een gegeven beschouwt.

Juist meer aanbod voor toeristen

Door zijn plannen om ­elders in de stad voor extra toeristische activiteiten te zorgen, komt er juist meer aanbod voor toeristen en zal Amsterdam voor hen nóg aantrekkelijker worden. Het gevolg is dat er nog meer toeristen komen en de overlast toeneemt.

Bovendien wordt het imago van Amsterdam als stad die enkel gebouwd is voor het vermaak van toeristen alleen maar versterkt door de ‘vele miljarden euro’s’ die Hemel wil uitgeven aan nieuwe attracties.

Deze toerist wordt in Hemels stad van morgen op zijn wenken bediend: voor drugs en het red light district kan hij altijd nog de binnenstad bezoeken (daar wil hij geen actie tegen ondernemen). Op de Zuidas kan hij zich ook vermaken, in een van de nieuwe megacasino’s.

Twee vragen

Hemel gaat voorbij aan twee fundamentele vragen die Amsterdam zichzelf eerst moet stellen. Hoeveel toeristen kan de stad aan? En wat voor een toerist wil zij aantrekken?

Wanneer we ons over de eerste vraag buigen, moeten we inzien dat toerisme geen natuurverschijnsel is. Structureel beleid kan de trend van toerisme namelijk wel degelijk keren.

Het is simpel: toeristen moeten, als ze Amsterdam bezoeken, ergens overnachten. Daar ligt dan ook de oplossing. De toeristenbelasting kan met tientallen procenten omhoog. Behalve dat dit Amsterdam duurder en minder aantrekkelijk maakt, levert het naar verwachting honderden miljoenen euro’s op. Dat dit nog steeds niet is gebeurd, lijkt de macht van de hotellobby te bevestigen.

Deze inkomsten kan de stad gebruiken om hotels die hier de komende jaren zouden worden gebouwd tegen te houden, zoals Stephen Hodes eerder al voorstelde in deze krant. Ondanks de hotelstop ­komen er tot 2022 namelijk nog zo’n 8000 kamers bij. Dat staat op jaarbasis gelijk aan 1,8 miljoen extra gasten.

Daarnaast moet Amsterdam Airbnb verbieden. De lasten voor de stad door de drukte zijn nou eenmaal ­groter dan de baten van het leuke ­extra zakcentje voor bewoners.

Uiteraard zal een volledige beddenstop in Amsterdam de groei van het aantal toeristen niet stoppen als in de randgemeenten hotelbedden als paddenstoelen uit de grond schieten.

Dit waterbedeffect kan zoveel mogelijk vermeden worden door afspraken te maken met randgemeenten over een hotelstop. Zij kunnen wel meeprofiteren van een deel van de opbrengst van de toerismebelasting.

Las Vegas aan de Amstel

Naast het aantal moet Amsterdam ook nadenken over het type toerist dat het aantrekt. Om dit te doen moet het af van het imago ‘Las Vegas aan de Amstel’. Veel toeristen komen nu met het idee dat alles in Amsterdam kan en mag, een overtuiging waarvan de bewoners van de binnenstad elke nacht de ­gevolgen ondervinden.

Radicale ideeën zoals sluiting van de ramen op de Wallen en van coffeeshops moet de gemeente daarbij niet schuwen. Fundamenteel gaat het erom waarom de stad voorzieningen zou willen hebben die vooral de toerist dienen en voor overlast zorgen. Voorzieningen zoals de Amsterdam Dungeon zouden wat ons betreft dan ook geen plek moeten hebben in de stad.

Hemels visie is een strijdplan waarbij de aanname is dat de oorlog al verloren is. Er moet een visie komen waarbij de stad eerst fundamenteel nadenkt over het toerisme dat Amsterdam aankan en wil hebben. Daar kan dan een structureel beleid uitrollen dat de stad van overtoerisme kan redden.

Jasper van Dijk en Martijn Badir, beiden econoom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden